Inspiratie

10 interessante feiten over e-mail

Veel mensen gebruiken deze techniek iedere dag en beschouwen het als vanzelfsprekend. Wat weet u eigenlijk over een van ons meest gebruikte werktools? Hier zijn 10 interessante feiten over e-mail.

1. 1971 - de eerste e-mail ter wereld

In oktober 47 jaar geleden werd de eerste e-mail verstuurd. Een man genaamd Roy Tomlinson wist toen via het militaire netwerk Arpanet een bericht te versturen tussen twee computers die een meter van elkaar verwijderd stonden. Ray Tomlinson is ook de man achter de structuur van e-mailadressen [email protected]

De eerste e-mail in Zweden

In 1983 ontving informaticus Björn Eriksen een elektronisch bericht verstuurd vanuit Amsterdam met als onderwerpregel "Hello". In het bericht stond niets schokkends - alleen informatie dat de e-mail een test was - maar dit was het begin van iets waar meer dan 90 procent van de Zweden tegenwoordig gebruik van maken. Later registreerde Eriksen het .se-domein en werd daar eigenaar van. Daarom heet hij Mr. Internet.

3. Iedere dag wordt een duizelingwekkend aantal e-mails verstuurd...

Volgens de Radicati Group bestonden er in maart 2018 wereldwijd ongeveer 3,8 miljard geregistreerde e-mailaccounts. Het aantal e-mails dat iedere dag tussen deze accounts wordt verstuurd wordt op 281 miljard geschat. De Radicati Group verwacht dat dit aantal over vier jaar naar in totaal 333 miljard is gestegen.

4. ...maar veel is spam

Nadat in april 2014 een hoogtepunt werd bereikt waarbij het aantal verstuurde e-mails voor 71,1% uit spam bestond, is het aandeel spammails de afgelopen jaren minder geworden. In maart 2018 lag dit volgens statista.com op 48,16%. De meest voorkomende categorieën voor spam zijn pornografie en verschillende soorten healthcare-spam.

5. Er bestaan trouwens mensen die dol zijn op spam

Volgens spamlaws.com wordt slechts 14 procent van de ontvangen spamberichten geopend. Vier procent van alle ontvangers heeft ooit eens iets gekocht. Er is berekend dat als 1 op de 25.000 personen iets koopt via spam, het interessant is voor de spammer, aldus een het rapport The Economics of Spam uit 2012.

6. Top drie spam versturende landen

Bovenaan de top van spammers staan de VS, China en Rusland. Onverwacht is misschien dat Wit-Rusland het land is met het meeste aantal spam per hoofd van de bevolking. Bijna 30% van alle adressen in Wit-Rusland worden geblokkeerd door anti-spambedrijven, volgens een rapport van Cloudfirm. Dat betekent echter niet dat Wit-Russen geneigd zijn meer te spammen, maar dat internationale spammers hun weg weten te vinden via gehackte computers in het land.

7. De eerste e-mail uit de ruimte

“Hello Earth! Greetings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here,…send cryo and RCS! Hasta la vista, baby,…we’ll be back!”

Dit schreven de astronauten Shannon Lucid en James C. Adamson in een e-mail en dat was de eerste die uit de ruimte werd verstuurd. Ze maakten van de gelegenheid gebruik tijdens een missie in de spaceshuttle Atlantis in augustus 1991. Ze hadden de beschikking over een draagbare Mac en de onlinedienst AppleLink die speciaal geprogrammeerd was om verbinding te maken met het communicatiesysteem van de Nasa.

8. Analoge president in een digitale tijd

Naar eigen zeggen verstuurde Bill Clinton slechts twee e-mails tijdens zijn ambtsperiode van 1993 tot 2001. De eerste was in 1998 een felicitatie naar de astronaut John Glenn. De tweede was als steun naar de troepen in de Balkan. Leuk verhaal toch? Maar misschien niet helemaal waar. Volgens een artikel in The Atlantic had hij 1993 al het e-mailadres [email protected] In hetzelfde artikel is sprake van een e-mail aan Carl Bildt in februari 1994 die hij volledig in HOOFDLETTERS heeft getypt.

9. Het meest gebruikte wachtwoord is een beetje te gemakkelijk

Tijdens het bestaan van internet zijn al veel redelijke goede wachtwoorden de revue gepasseerd. SplashData publiceert ieder jaar een lijst met de meest gebruikte. Vanaf 2013 stootte ”123456” ”password” van de troon als meest gebruikte wachtwoord. Wellicht is dat een verklaring voor het feit dat via e-mail tegenwoordig de meeste computerfraude plaatsvindt.

10. Zo veel uur besteden we aan onze inbox

Uit een onderzoek van Adobe in 2017 besteden Amerikanen iedere dag 3,3 uur aan hun zakelijke e-mail. In vergelijking met het vorige jaar was dat echter een daling van 20%.

Bronnen: bbc.com, spamlaws.com, Radicati Group, internetmuseum.se, engadget.com, idgconnect.com, SplashData, adobe.com

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags