Werkplek

25 snelle tips voor je thuiskantoor

We vroegen alle thuiswerkers naar hun slimste, leukste, beste en meest onverwachte tips voor het thuiskantoor. Dit zijn onze 25 favorieten.

Het is nu meer dan een jaar geleden. Toen we door de coronacrisis gedwongen werden om thuis te werken verschenen er heel veel artikelen vol met tips voor hoe je thuis moet werken en extern beter te voelen.

Maar wat hebben we geleerd? Welke inzichten hebben we gekregen? Welke trucjes hebben we meegenomen naar onze huizen en appartementen – of ze nu groot of klein zijn, vol met honden en kinderen?

Fredrik Berg is expert digital workplace bij Dustin:

“Het komt vaak voor dat je thuis te veel werkt in vergelijking met hoeveel je op kantoor werkt. Daarom is focustijd extra belangrijk. We moeten terug naar diep werk en afscheid nemen van multitasken. Maak gebruik van je digitale hulpmiddelen en het digitale leiderschap van het bedrijf om te proberen focustijd te creëren. Het systeem kan die voor je inboeken. Microsoft 365 heeft bijvoorbeeld MyAnalytics waarmee je een patroon kunt herkennen. Maar dan moet je de richtlijnen volgen,” zegt hij.

25 geweldige thuiskantoortips

Volgen we onze eigen richtlijnen? Hoe zorgen we dat onze hersenen, ons lichaam en ons werk in vorm blijven? We gingen de sociale media op en vroegen alle thuiswerkers naar hun slimste, leukste, beste en meest onverwachte tips. Whatever works! Dit zijn onze 25 favorieten. In willekeurige volgorde.

1. Ga naar je werk

Loop een rondje om het huis en doe alsof je naar je werk gaat. Daarmee verander je je mindset. Doe vervolgens hetzelfde als de werkdag erop zit. Dan ‘ga je van je werk naar huis’.

2. Maak een glazen wand

Ik heb een glazen wand gemaakt tussen de keuken en de woonkamer, zodat ik mijn kantoor in de woonkamer kon hebben zonder te storen of gestoord te worden wanneer de kinderen thuiskomen uit school en iets te eten maken.

3. Koop hoedjes

Zorg dat je leuke hoedjes bij de hand hebt om je collega’s op te vrolijken tijdens Teams-vergaderingen.

hatt

4. Plan pauzes in

Zet pauzes zoals de lunch in je agenda. Anders bestaat het gevaar dat je aan één stuk door werkt en niet genoeg pauze neemt.

5. Bak brood

Ik bak heel veel brood. Ik werk achter mijn computer en neem korte pauzes om even naar het deeg te kijken, het in de oven te schuiven enzovoort. Granola maken is ook goed om te doen om niet te lang stil te zitten. Ik gebruik een recept waarbij de granola tijdens het roosteren in de oven meerdere keren moet worden doorgeroerd. Dan moet je wel een timer zetten...

baka

6. Maak een trainingsgroep

Het is vooral onze lunchtrainingsgroep die mijn werkdagen meer energie geeft. We komen maandag, woensdag en vrijdag om 12 uur samen om een halfuur bezig te zijn. Het belangrijkste is dat we even uit huis komen, buiten zijn en sociaal zijn. Dat je fit wordt, is een bonus.

7. Wees minder veeleisend

Laat het los, je hoeft er niet altijd professioneel en mooi uit te zien bij die oneindige reeks vergaderingen op Zoom/Teams. Laat het los dat je verbannen bent naar de tv-kamer – omringd door knuffels – voor je presentatie die over de hele wereld te zien is. Zie het als iets charmants dat je een kijkje in het leven van anderen krijgt. Zie de snotterige kinderen of de partner die koffie komt brengen en bedenk dat anderen waarschijnlijk hetzelfde van jou denken. En als je je een dag wat moe voelt, is er op Zoom een mooi filter dat wat van de wallen onder je ogen weghaalt en de vouwen in je gezicht.

8. Plan een Teams-koffiepauze

Mijn beste tip is om een Teams-koffiepauze te plannen met collega’s die je leuk vindt of die je wat beter wilt leren kennen. In plaats van kletsen bij de koffieautomaat wat anders niet meer gebeurt.

9. Investeer in een schoenendoos

Een schoenendoos modelletje enorm (voor wandelschoenen) kun je op het aanrecht zetten zodat je staand kunt werken.

10. Wissel van plek

Het maakt een verschil als je tijdens de werkdag thuis van werkplek verandert. Ik heb een bureau in de kamer van mijn zoon, één in die van mijn dochter en ten slotte de keukentafel. Verder volg ik ‘luistervergaderingen’ vanuit mijn luie stoel.

11. Ga breien!

Je kunt breien tijdens Skype-vergaderingen om je concentratie niet te verliezen. Maar brei geen hielen, want dan moet je te veel tellen.

sticka

12. Koop een goed koffiezetapparaat

Investeer in een goed koffiezetapparaat (of in thee van goede kwaliteit of wat je maar wil). Afgelopen jaar, toen zowel mijn man als ik fulltime thuis ging werken, ben ik ons apparaat met cupjes gaan zien als een van onze beste aankopen ooit.

13. Koop een luidspreker

Goed geluid bij de telefonische vergadering is belangrijk. Jabra-speakerphones kun je bijvoorbeeld meenemen en je voorkomt pijnlijke en warme oren.

14. Zend de hele dag live uit

Probeer eens een hele dag een Zoom-vergadering aan te zetten met je team, dan heb je je collega’s naast je ook al werk je thuis.

15. Wanneer je genoeg van jezelf hebt

Ik werd helemaal gek van de ene vergadering na de andere en las wat over Zoom fatigue. Mezelf in de ‘spiegel’ zien, was niet goed voor mijn brein. Mijn nieuwe tip is een stukje karton om voor je eigen beeld te zetten tijdens Zoom-vergaderingen. Ik merk echt verschil wanneer ik alleen mijn collega’s zie.

16. Blijf niet in je huispak zitten

Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Dat helpt om scherper te zijn en zorgt voor meer focus op je werk. Daarmee laat je je lichaam weten dat je geen amoebe bent. #lippenstift

17. Zet je camera aan

Zorg dat je camera aanstaat. In elk geval aan het begin en einde van vergaderingen. Het geeft zoveel meer energie om elkaar te zien wanneer je aan- en afmeldt. Bepaal vooraf bij welke vergaderingen de camera aan MOET staan. Niet iedereen, maar sommige mensen moeten af en toe hun collega’s zien.

18. Zorg voor licht in de duisternis

Probeer eens een ringlamp voor mooiere vergaderingen.

19. Doe het huishouden

Doe klusjes in huis tijden vergaderingen waarbij je alleen maar hoeft te luisteren (en video en aantekeningen niet nodig zijn). Vergadering op maandag = wassen!

20. Begin met een yell

Check elke ochtend even in met je naaste collega’s. Vijf minuten is genoeg. Doe samen een yell.

21. Maak vergaderingen korter

Plan nooit videovergaderingen van 60 minuten. Maak ze 50-55 minuten zodat je tussendoor wat tijd hebt.

22. Zorg voor minder echo

Een dunne theedoek onder het toetsenbord kan de echo in de ruimte minder maken. Als je zo iemand bent die hard op het toetsenbord ramt.

23. Gun jezelf bloemen

Gun jezelf iets waar je blij van wordt. Verse boeketten op het bureau/de eettafel/de tijdelijke werkplek zouden verplicht moeten zijn.

skrivbord med blommor

24. Denk aan walk’n’talks

Doe je veel vergaderingen in Teams? Als een beeldscherm niet nodig is, maak je er walk’n’talk-vergaderingen op je mobiel van.

25. Bouw een bureau

Ik heb in hoogte verstelbare poten gekocht en ze onder mijn gewone bureau gezet.

Tekst: Robert Långström
Foto: Vollume, Unsplash

23 juni 2021

Tags