Werkplek

3 wegen naar een digitaal duurzame werkplek

Een duurzame werkplek is ook voordeliger, dynamischer en aantrekkelijker. De weg ernaartoe is korter dan je zou denken. En bovendien digitaal.

Als je aan het begin van de 21e eeuw iemand zou hebben gevraagd om de perfecte werkplek te omschrijven, zou er waarschijnlijk zijn geantwoord met dingen als gratis snacks, luxe rustruimtes en de mogelijkheid om met collega’s Fifa op groot scherm te spelen. Dat was het zinnebeeld van hoe de vooruitziende bedrijven in Silicon Valley met hun medewerkers omgingen.

Tegenwoordig is het niet zo zeker dat een veredeld jeugdhonk nog genoeg is. Talenten verwachten meer. Goede waarden, aandacht voor duurzaamheid en een aantrekkelijke bedrijfscultuur zijn minstens zo hoog op de wensenlijst gekomen.

Dat klinkt mooi – maar wat betekent het eigenlijk dat een werkplek duurzaam is? Misschien gaat het om meer dan we in eerste instantie denken? Volgens Henrik Lampa, Head of Sustainability bij Dustin, is het belangrijk dat zowel de werkplek zelf als de functies ervan duurzaam zijn. Bovendien moet je bij je medewerkers duurzaam gedrag stimuleren.

Lampa wijst op drie concrete wegen om dit doel te bereiken:

1. Neem producten terug

De meeste hoofdproducten zoals computers, schermen en mobiele telefoons kunnen worden hergebruikt. Door gegevens te wissen en de producten op te frissen, krijgen ze een tweede leven.

2. Lease de producten

Het is het gebruik van de IT-uitrusting dat waarde creëert in de vorm van effectiviteit en winstgevendheid – niet het eigendom. De producten die van Dustin worden geleased, worden na de leaseperiode hergebruikt of gerecycled.

3. Koop diensten

Door verschillende IT-diensten te kopen, zoals Network as a Service, zorgt Dustin dat hardware wordt hergebruikt of gerecycled.

Dit alles “stimuleert slim omgaan met middelen en bespaart ontzettend veel uitstoot”, zegt Henrik Lampa. Maar het is net zo belangrijk om duurzaamheid ook onder de aandacht te brengen voor de spullen en gewoontes van medewerkers. Een actueel voorbeeld zijn fysieke vergaderingen. In korte tijd zijn ze een haast met uitsterven bedreigde soort geworden – ten faveure van digitale vergaderingen waarvoor geen reizen en uitstoot nodig zijn.

Rebecka Carlsson, auteur van het boek Exponentiell klimatomställning (Exponentiële klimaataanpassing), is het ermee eens dat technische innovaties gepaard moeten gaan met aangepaste houdingen en routines.

“Het is niet zo dat de technische ontwikkeling het vraagstuk automatisch oplost. Uiteindelijk is de techniek slechts een stuk gereedschap voor mensen. Combineer exponentiële techniek met exponentiële gedragsveranderingen en een grote systeemverandering die alles ondersteunt, dan redden we het – zelfs sneller dan we denken.”

En misschien zelfs goedkoper. Henrik Lampa benadrukt het feit dat duurzaamheid niet alleen maar een zachte waarde is die goed is voor de mensheid in het algemeen. Er zijn tevens belangrijke financiële prikkels voor de organisatie op zich.

“Je wordt vaak aantrekkelijker voor de klanten, en als het deel uitmaakt van het klantaanbod, dan stimuleert dat de conversie of verkoop. En als je bovendien circulair denkt en slim omgaat met middelen, leidt dat tot besparingen. Al die onderdelen zijn voor bedrijven gunstig onder de streep – en zorgen voor tevreden klanten.”

Henrik LampaHenrik Lampa.Rebecka CarlssonRebecka Carlsson.

Tekst: Alfred Holmgren

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags