Inspiratie

4 bedrijfsmodellen voor de digitale toekomst

De digitalisering verandert onze manier van bedrijfsontwikkeling en zakendoen. Aanpassing van uw bedrijf aan de markt en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden wordt steeds belangrijker. Dit zijn vier bedrijfsmodellen die de komende jaren een belangrijke rol zullen spelen in de zakelijke wereld.

1. Abonnement op hardware

De trend van betalen voor bezit voor het gebruik van gadgets is al een aantal jaar bezig en maakt dankzij de digitalisering een spurt. Een recent voorbeeld is de autodienst van Volvo Care By Volvo. De klant sluit een abonnement af voor een vast maandbedrag voor een auto met verzekering, onderhoud en digitale diensten. Een ander voorbeeld is de Amerikaanse telecomprovider Sprint die sinds vorig jaar leastelefoons aanbiedt aan consumenten die de kosten laag willen houden, maar ook vaker van model willen wisselen.

Op de zakelijke markt bestaat het leasen van auto's en machines natuurlijk al langer, maar het model breidt zich steeds verder uit naar nieuwe gebieden. Leasen groeit op dit moment enorm bij IT-producten.

2. Digitale producten

De verkoop van digitale producten is bezig met een enorm sterke groei. Wij hebben legio voorbeelden gezien hoe bedrijven veel geld verdienen aan microtransacties met digitale gadgets. Een van de recente voorbeelden is het succesvolle spel Fortnite dat begon met een traditioneel model waarbij consumenten eenmalig betaalden voor de aanschaf van het spel, maar een groot succes werd toen het spel gratis gespeeld kon worden. Het spellenbedrijf Epic Games verdient nu miljoenen aan de verkoop van digitale producten waarmee het uiterlijk van de spelpersonages veranderd kan worden.

3. Marktplaatsen

Zakendoen door een koper en verkoper op verschillende manieren aan elkaar te koppelen wordt steeds gebruikelijker. Hoewel er tegenwoordig al een flink aantal succesvolle voorbeelden bestaan zoals Amazon, Alibaba, Etsy of Freelancer.com biedt deze niche nog veel meer mogelijkheden. Het vinden van nieuwe gebieden, kanalen of gedragingen en de vorming van daarop aangepaste marktplaatsen kan voor langere tijd een succesvolle bedrijfsstrategie worden in het digitale tijdperk. Een interessant voorbeeld is Wish dat succesvol is geworden met zijn eigen niche waarbij mensen goedkope impulsaankopen direct via hun mobiele telefoon doen.

4. Eenmalige aankoop

De laatste jaren is het abonnementsmodel zeer succesvol geworden in de digitale zakelijke wereld, denk bijvoorbeeld aan Spotify, Netflix en Storytel. Hoewel de abonnementsmodellen veel voordelen kennen, is de drempel hoog en zijn ze niet geschikt voor alle gebruikers. De mogelijkheid om eenvoudig eenmalige aankopen te doen kan daarom een manier zijn waarmee iemand zich van de concurrentie onderscheidt. Terwijl anderen hun klanten willen binden met langdurige overeenkomsten, kan degene die iets anders aanbiedt juist opvallen. Een belangrijke voorwaarde voor dit model is echter dat de daadwerkelijke transactie simpel en soepel verloopt.

30 september 2019

Tags