Strategie en leiderschap

4 dingen om te digitaliseren

Je kunt niet in één keer je hele bedrijf digitaliseren. Dit zijn vier gebieden om je op te focussen, die snel nut hebben en effectief zijn.

1. Interne processen

Elina Dettner, CTO bij Skincity Sweden, heeft een simpele vuistregel voor wat je als hoofd digitalisering als eerste moet doen:

“Kijk en evalueer wat er al is.”

Bestaande interne processen kunnen vaak al flink wat effectiever worden gemaakt. Een eenvoudig voorbeeld is voorraadbeheer: als je met behulp van een digitaal platform kunt bijhouden welke artikelen op voorraad zijn en waar, dan maak je het proces sneller en goedkoper. Dat betekent niet dat je platformen zelf helemaal vanaf de grond moet opbouwen – tegenwoordig bestaat er allerlei kant-en-klare software voor de meeste werkstromen en processen.

“De meeste interne processen zijn geen hogere wiskunde – dat betekent dat je zowel tijd als geld kunt besparen als je kijkt welke kant-en-klare producten er op de markt zijn en je de interne processen zoveel mogelijk aan die producten aanpast.”

2. Besluitvorming

Er zijn maar weinig initiatieven die de kosten zo drastisch kunnen verlagen als de automatisering van eenvoudige besluiten. Banken en verzekeraars hebben niet alleen de wachttijden voor hun klanten ingekort, maar ook heel veel geld bespaard door algoritmen aanvragen voor leningen en vergoedingen te laten afhandelen, net zoals risico- en kredietbeheer.

Om AI-oplossingen te kunnen gebruiken, moet je ze natuurlijk eerste voltanken met hun primaire brandstof: data. Maar zie dat niet als een drempel. Volgens Antti Merilehto, bestsellerauteur en directeur van AI Strategy Company, is het beter om direct te beginnen met de data die je al hebt, dan om te blijven wacht op de ‘perfecte’ gegevens.

“Een van mijn lievelingssmoesjes van managers is: ‘We gaan zelflerende systemen gebruiken zodra onze data daar geschikt voor zijn.’ Dat is hetzelfde als wanneer ik zou zeggen dat ik stop met bier drinken en pizza eten zodra ik zes kilo ben afgevallen. Je kunt niet zitten wachten totdat iets zomaar magisch gebeurt om daarna pas aan het werk te gaan,” schrijft Antti in een rapport voor Business Finland.

3. De klantenervaring

Consumenten van tegenwoordig zijn kritischer dan ooit. Ze zijn gewend geraakt aan digitale diensten die in principe foutloos en naadloos werken. Houd dat in je achterhoofd wanneer je kiest wat je gaat digitaliseren, en hoe.

“Je moet je klanten en hun gedrag echt leren kennen voordat je te hard van stapel loopt met een nieuwe oplossing,” zegt Elina Dettner.

Een methode om je klanten te begrijpen, is gebruikmaken van de tools die beschikbaar zijn om hun gedrag te analyseren. Door gegevens te verzamelen en te analyseren over hoe klanten communiceren met bijvoorbeeld een website of socialemediakanalen, kunnen deze tools je waardevolle inzichten geven in wat er moet worden verbeterd.

4. De IT-afdeling

Dit lijkt misschien een paradox: de IT-afdeling werkt toch per definitie digitaal? Uiteraard – maar wanneer de rest van de organisatie moet digitaliseren, stelt dat ook volledig nieuwe eisen aan de IT-afdeling.

In het McKinsey-rapport ‘Reinventing IT to support digitization’ constateren Henrik Andersson en Philip Tuddenham dat gevestigde bedrijven zich kunnen weren tegen digitale nieuwkomers door een op startups geïnspireerde manier van werken aan te nemen op het gebied van IT. Om het proces soepeler te laten verlopen, raden ze aan om een aparte, kleinere IT-eenheid op te zetten die snel kan inspringen op de meest acute behoeften van de organisatie. Vervolgens kan dat worden opgeschaald om de resterende gebieden te dekken.

Tekst: Alfred Holmgren