5 programma’s voor videovergaderingen

Er bestaat een overweldigend aantal programma’s voor videovergaderingen. Hier volgt een lijstje met de vijf populairste programma’s en hun belangrijkste functies.

Microsoft Teams logo

Microsoft Teams – Veel meer dan video

De video-oplossing van Microsoft heet Teams en is veel meer dan alleen een dienst voor digitale vergaderingen – het is een platform voor samenwerking in verschillende groepen. Je kunt chatten, maar ook groepen maken waar je documenten verzamelt om ze bijvoorbeeld te synchroniseren met OneDrive.

Teams is geïntegreerd in Microsoft 365 en je kunt videovergaderingen beleggen via de agenda. Externe gasten nemen deel via hun browser en hoeven de app niet te downloaden.

Het programma voor videovergaderingen bevat alle functies die je mag verwachten van een grote speler, zoals scherm delen, opnemen, live ondertitelen (in het Engels), verschillende achtergronden of achtergrondvervaging en chat. Beheerders kunnen ook webinars of presentaties organiseren met maximaal 10.000 deelnemers.

Voordelen:

Teams is een uitgebreid platform voor samenwerkingen waar je de videovergaderingen kunt gebruiken met andere hulpmiddelen zoals bestandsdeling en chat. Video wordt een natuurlijk onderdeel van de ’ruimten’ die je voor je verschillende teams aanmaakt in het programma.

Nadelen:

Je kunt maximaal vier deelnemers tegelijk groot op het scherm weergeven, de rest is in kleinere schermpjes te zien. De interface en mogelijkheden van Teams kunnen in het begin uitdagend lijken, vooral voor beheerders die het programma moeten leren kennen en aanpassen voordat het op de werkplek kan worden gebruikt.

Zoom logo

Zoom – Goed voor grote vergaderingen

Zoom is geschikt voor 300 deelnemers aan de vergadering, waarbij veel mensen tegelijkertijd in beeld kunnen zijn. Er zijn een opname- en chatfunctie, en snufjes zoals digitaal handopsteken en verschillende achtergronden.

Net zoals in Teams is er een functie voor webinars waarbij 100 mensen actief kunnen deelnemen en 10.000 mensen kunnen meekijken. Met de gratis basisfunctie van Zoom is het echter alleen mogelijk om vergaderingen van maximaal 40 minuten te houden (bij drie of meer deelnemers).

Er zijn verschillende waarschuwingen geuit over de gebrekkige beveiliging van het programma, waarbij onder andere zorgen zijn over de versleuteling. Het bedrijf achter Zoom verklaart alles op alles te zetten om dit te verhelpen.

Voordelen:

Zoom is gemakkelijk te gebruiken (ook alleen via een browser) met een goede interface, vooral met veel deelnemers. Dankzij een automatisch gegenereerde code kun je snel een vergadering opzetten, mensen uitnodigen en deelnemen. Maar dat is ook een van de oorzaken van de gebrekkige beveiliging geweest (zie onder).

Nadelen:

Zoom heeft problemen gehad met de beveiliging. Bij zogenaamde ’Zoom bombings’ hebben buitenstaanders ingebroken op vergaderingen en chatruimtes. Er zijn ook bugs geweest die de computers van gebruikers gevoelig hebben gemaakt voor inbraken, en er zouden gebruikersgegevens naar Facebook zijn gestuurd voor marketingdoeleinden, zelfs als de gebruiker geen Facebook-account had.

Slack logo

Slack – Uitgekleed

Slack is in de basis een uitgebreide chatapp voor samenwerking, maar als je een collega wilt bellen open je een kanaal of een chat en klik je op het telefoonpictogram. Slack opent dan het gesprek in een nieuw venster en voegt een mededeling toe in de chat. In de betaalde versie kunnen tot 15 mensen deelnemen aan een videovergadering, maar alleen via de desktop en niet op de mobiele telefoon. Je kunt je scherm delen, maar er is geen speciale whiteboardfunctie.

De videofunctie is beperkt, maar tegelijkertijd kan Slack worden geïntegreerd in een groot aantal andere apps zoals Google Agenda, Zendesk en Salesforce.

Voordelen:

Naast de hierboven genoemde apps kan Slack ook worden gekoppeld aan Microsoft Teams, inclusief de functie voor videovergaderingen. Je kunt zien wie er aan de vergadering deelnemen voordat je meedoet en je kunt ook deelnemen via herinneringen van Outlook of Google Agenda. De vergadering wordt voorlopig echter nog geopend in Teams.

Nadelen:

De videofunctie van Slack werkt het beste wanneer je met zijn tweeën bent. Zodra je met meer personen bent gaat de kwaliteit relatief snel achteruit.

meet logo

Google Meet – Naadloos van Google

Meet is het programma voor videovergaderingen van Google en is nauw verbonden met andere Google-apps zoals Gmail, Docs en Calendar. Daardoor is het potentieel van Meet veel groter dan alleen videogesprekken.

Afhankelijk van de gekochte licentie kun je een videovergadering beleggen met maximaal 250 personen. In een uitgebreide weergave kun je tot 16 personen tegelijkertijd zien. Het programma heeft verder de functies die je mag verwachten van een zwaargewicht als Google, zoals scherm delen, live onderzoek, live ondertitelen, chatten, opnemen, bestanden delen en een whiteboard. Bovendien zijn er een paar extra snufjes (zie hieronder bij Voordelen). Voor externe communicatie kan Meet worden geïntegreerd met bepaalde externe platforms via het Pexip Infinity-platform van Google.

Hangouts is de gratis versie van Meet. Hier kun je chatten of videobellen, zij het met maximaal tien deelnemers in een videogesprek en tot 150 bij een chat. Deze functie is ingebouwd in Google+ en Gmail. Computergebruikers kunnen Hangouts-apps gebruiken zoals Tekenen of Effecten.

Voordelen:

Meet heeft snufjes zoals het kunnen delen van een bepaald tabblad in Chrome voor hogere kwaliteit (in plaats van je hele scherm te delen) en het filteren van storend achtergrondgeluid.

Nadelen:

Het programma kan een beetje veel zijn voor iemand die ’alleen maar een videovergadering wil’.

GoToMeeting logo

GoToMeeting – Mobiele uitdager

De vrijstaande vergaderdienst van het bedrijf LogMeIn. Het gebruik is niet gratis, maar daar staat tegenover dat de dienst erg goed werkt op mobiele telefoons. De app heeft hoge gebruikersbeoordelingen, in tegenstelling tot veel van de apps van concurrenten. Deelnemers kunnen verbinding maken via een browser of door gewoon te bellen.

Er zijn veel verschillende prijsniveaus, waarbij de versie voor grotere bedrijven tot wel 250 mensen aan een vergadering kunnen laten deelnemen (die geen GoToMeeting-account nodig hebben) en functies heeft zoals onbeperkt opnemen in de cloud, automatische transcriptie, whiteboard en mogelijkheden om aantekeningen te maken, chat en het delen van muis en toetsenbord. Er zijn ook instellingen om de gespreks- en videokwaliteit te optimaliseren.

Voordelen:

De zakelijke versie kan worden geïntegreerd in Office 365, Google Agenda, Slack, Zapier en Salesforce.

Nadelen:

Flink wat eisen zoals een stabiele verbinding en bijgewerkte clients. Als de verbinding verbroken wordt, kan het noodzakelijk zijn om de vergadering opnieuw te beginnen.

Läs om Meeting Room - en skräddarsydd tjänst för moderna möten och samarbeten.

Lees meer:

Etiquette voor een videovergadering