Strategie en leiderschap

5 technische uitdagingen voor CIO’s - en hoe je die oplost

Je hebt een goede infrastructuur nodig om strategisch te kunnen werken en om het bedrijf te blijven ontwikkelen. Zo zet je die op en voorkom je dat je verstrikt raakt in de techniek.

“Wij moeten een technisch bedrijf zijn dat duurzaam werkt.”

Aldus een van de meest ervaren CIO’s van Zweden. Heb je enig idee welk bedrijf het zou kunnen zijn? Nee, het is niet Tesla of Spotify. Het is modeketen Lindex. Annika Elfström is de drijvende kracht achter de veranderingen bij dit klassieke kledingbedrijf die ze heeft ingezet na haar aanstelling in juni 2019.

Annika Elfström

Onze branche staat voor enorme uitdagingen en bij alles moeten techniek en duurzaamheid centraal komen te staan. Anders redden we het niet.

Annika Elfström, CIO, Lindex

In 18 maanden heeft ze een werkwijze in de breedte gecreëerd. Dat wil zeggen, teams waarin techneuten samenwerken met verkopers en productspecialisten. Doelbewust breekt ze de muren weg tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf. Zij is een moderne CIO gericht op bedrijfsontwikkeling en innovatie. Maar tegelijkertijd leeft ze in een werkelijkheid waar “90 procent van alle innovatie mislukt”, aldus de auteur en innovatie-expert Arent van ‘t Spijker, “omdat het bedrijf zich niet wil aanpassen aan de innovatie, maar de innovatie wordt gedwongen om te proberen zich aan te passen aan het bedrijf”.

“Ik noem het meestal een dualiteit. IT begon zuiver als kostenbesparing, maar is tegenwoordig meer gericht op de bedrijfsontwikkeling. Beide aspecten zijn echter belangrijk. De dagelijkse gang van zaken moet werken, zodat je je als CIO kunt focussen op innovatie.”

Zo vermijd je technische valkuilen en krijg je een infrastructuur die voor jou werkt – en niet andersom:

Loskomen uit oude infrastructuur

IT-teams kunnen vast komen te zitten in pogingen om eigen cloudoplossingen te creëren ter vervanging van verouderde infrastructuur. Dat kan ervoor zorgen dat ze geen tijd en middelen hebben om andere onderdelen van de digitale bedrijfsvoering te ontwikkelen. Als je intern niet de middelen hebt om overzicht te krijgen van je cloudconfiguraties, wat de overeenkomsten inhouden, de juridische voorwaarden, AVG, beveiliging, ondersteuning bij uitval en operationele problemen, en mogelijke gevolgen van opschalen – dan kan het een goed idee zijn om advies in te winnen van een neutrale partner. Je kunt geld besparen, betere ondersteuning krijgen of gewezen worden op buitenproportioneel grote risico’s bij bepaalde operationele problemen.

“Er is een markt ontstaan met een nieuw soort IT-partners die aangepaste, hybride cloudoplossingen bieden, met zowel advies, de operationele kant als het onderhoud,” zegt Janus Døssing, cloudexpert bij Dustin.

Schaduw-IT vermijden

Volgens Gartner bestaat 30 tot 40 procent van alle IT-aankopen bij grote bedrijven uit zogenaamde schaduw-IT. Dat wil zeggen software en digitale hulpmiddelen die niet door het bedrijf zijn goedgekeurd. Dat is een veiligheidsrisico en het bemoeilijkt de samenwerking tussen de verschillende teams en afdelingen van het bedrijf.

“Het is goed om in je IT-team een specialist te hebben voor way of working om na te gaan waar medewerkers behoefte aan hebben en om de juiste oplossingen te vinden. En om daar vervolgens de controle over te houden. Er zijn niet zoveel bedrijven die dat goed doen,” zegt Alexandra Fürst, CIO van Dustin.

Goed voor alle data zorgen

Data worden steeds belangrijker voor bedrijven. Tegenwoordig kun je niet alleen je kernactiviteiten ontwikkelen met behulp van data, je kunt ook volledig nieuwe deelmarkten creëren. Technieken zoals analyse, AI, IoT, containertechniek, edge-computing, VR/AR en blockchain zijn gebaseerd op data. “In onze huidige economie is ieder bedrijf door de bank genomen een bedrijf dat data verzamelt,” zegt Joseph George, directeur van SUSE Solution Strategy.

Het kan duur zijn om meer opslag te hebben dan je nodig hebt. Als je te weinig hebt, belemmert dat je digitalisering. Annica Wallenbro Stojcevski is Business Group Lead cloud en bedrijven bij Microsoft Zweden:

“Alle cloudleveranciers voegen de hele tijd nieuwe oplossingen toe die bedrijven moeten helpen om van hun data te profiteren. Dat is de grote ontwikkeling die momenteel gaande is in de cloudsector. Hoewel het best mogelijk is om bijvoorbeeld AI of Cognitive Services te gebruiken voor een aantal interne oplossingen, zul je geen toegang krijgen tot de allernieuwste innovaties. Die staan in de cloud,” zegt ze.

Bovendien kun je cloudservices aanschaffen on demand – je betaalt alleen voor het gebruik.

“Zo vermijd je hoge investeringskosten. Je kunt een cloudservice zien als een grote bak lego. Als klant kun je met verschillende blokjes proberen om iets te bouwen. De blokjes die je niet kunt gebruiken, leg je weer terug.”

Zicht krijgen op de inkoop

Wanneer de techniek steeds belangrijker wordt, bestaat het risico dat bedrijven meer geld uitgeven dan nodig is. Als strategisch CIO heb je een scherpe IT-verantwoordelijke nodig die kennis heeft van techniek, overeenkomsten en duurzaamheid. Iemand die bovendien aankopen kan relateren aan zowel wat intern nodig is voor de dagelijkse werkzaamheden, als de externe behoeften om het bedrijf verder te ontwikkelen. Als CIO ben jij degene die verantwoordelijkheid voor de investeringen moet hebben, en geen enkele andere manager binnen het bedrijf.

De ondersteuning aan anderen overlaten

Als CIO moet je de inspirator van het bedrijf zijn en werken als katalysator voor verandering. Je moet leiding geven en innoveren, en niet bezig zijn met ondersteuning.

“Ik heb een team met goede specialisten, een CTO en een infrastructuurteam die daarmee bezig zijn. Zij werken op een innovatieve manier met de infrastructuur en zorgen dat die kan worden aangepast, onder andere met de hulp van consultants en outsourcing. Voorheen was het vooral hardware, nu is het vooral software. Dichter bij de ontwikkeling. Ik zit niet in de serverruimte, maar ik vind het wel belangrijk om te begrijpen wat belangrijk is en waarom. Het gaat erom dat je goede voorwaarden hebt voor de digitale ontwikkeling, een goede basis waaraan je clients, apps en automatisering kunt toevoegen,” zegt Annika Elfström.

Tekst: Robert Långström