Werkplek

Alle werkplekken kunnen worden gedigitaliseerd

Onze kantoren zijn niet de enige werkplekken die digitaal worden. Dit is wat er gebeurt wanneer de digitalisering rubberlaarzen aantrekt.

Een van de rood-witte koeien gaat staan. Ze loopt langzaam langs het pad. Bij het hek wacht ze terwijl een scanner de sensor leest die ze op haar ene voorpoot heeft. Wanneer het systeem gecontroleerd heeft of het tijd is voor haar om gemolken te worden (of dat ze alleen maar op het lekkers afkomt dat daarbinnen ligt), gaat het hek naar rechts open en wordt ze binnengelaten. Naar de melkrobot.

Bij Kårtorps Lantbruk buiten Skövde, vrijwel precies midden tussen Stockholm en Gotenburg, melken ze de koeien al elf jaar met behulp van een melkrobot.

Therese ErikssonTherese Eriksson, Kårtorps Lantbruk.

“Nu ik niet acht uur per dag bezig hoef te zijn met melken en schoonmaken, heb ik tijd om bij de dieren te zijn en te zorgen dat ze zich goed voelen. Ik kan bovendien de koeien meer tijd geven die extra zorg nodig hebben,” zegt Therese Eriksson die stalopzichter is.

Een perfect voorbeeld van digitalisering

Dit is een perfect voorbeeld van wat digitalisering en automatisering moeten doen. Ze moeten tijd vrijmaken voor wat we het beste doen. De robot analyseert ook de melk. Hij meet hoe de koe eet, hoe vaak ze wordt gemolken en hoe ze zich in de stal beweegt.

“Al deze informatie geeft ons een indicatie van hoe het met de koe gaat. We ontdekken ziektes al voordat ze uitbreken en kunnen de koe direct helpen. Bovendien wordt het werk fysiek minder zwaar. Het welzijn wordt beter bij zowel onszelf als bij de koe.”

“De techniek is niet moeilijk”

Digitalisering wordt vaak geassocieerd met kantoorwerk. Maar Kårtorps Lantbruk staat absoluut niet op zichzelf. Tegenwoordig worden veel fysiek zware beroepen gedigitaliseerd.

“De mechanisatie is ver gekomen in Scandinavië, dus is het eigenlijk niet zo heel vreemd dat dit soort werk nu ook wordt gedigitaliseerd,” zegt Erik Timan, onderzoeker bij de eenheid voor toegepaste digitalisering van onderzoeksinstituut RISE.

“De techniek ontwikkelen is niet moeilijk, het moeilijke is eerder om te vinden wat van het werk gedigitaliseerd moet worden om mens en organisatie te helpen.”

3D-modellen in plaats van papier

Een bedrijf dat al lang digitale techniek gebruikt in zware omgevingen is Smederna Sverige AB. Het is een smeedbedrijf in het zuiden van Stockholm dat constructies maakt voor de digitaal redelijk onderontwikkelde bouwsector.

“Op veel bouwplaatsen lopen ze nog steeds rond met tekeningen op papier. Wij gebruiken 3D-modellen op onze tablets,” legt Mikael Johansson, technisch directeur bij Smederna, uit.

“Dan ontdekken we direct eventuele fouten en gebreken. Zo voorkomen we dat je daar op de bouwplaats staat met een nieuwe balk die niet past omdat de constructeur die het huis ontworpen heeft, een detail vergeten is.”

Andere toestellen staan centraal

Mathias Törnblom is Customer Technology Evangelist bij Dustin. In die rol praat hij met bedrijven die de volgende stap in hun digitalisering willen zetten.

“Uiteraard kun je ook mobiele en fysieke werkplekken digitaliseren. Dat gebeurt de hele tijd. Neem transportbedrijven bijvoorbeeld, hun computer is de scanner of mobiele telefoon. Hun IT-apparaten zien er misschien anders uit, maar ze moeten toch bij hun e-mail, gegevens en informatie kunnen. Voor hen moet de digitalisering rond deze toestellen plaatsvinden,” zegt hij.

“Ik heb geen computer nodig”

Net als Erik denkt Mathias dat de sleutel ligt bij wat er gedigitaliseerd moet worden, en hoe.

En wanneer. Hij vertelt over zijn vader die exclusieve mappen maakte, onder andere elegante exemplaren voor de Nobelstichting en extreem stevige voor de brandweer.

“Ik probeerde hem toen zo ver te krijgen om een computer te kopen met een klantenbestand. Maar hij antwoordde dat het hem drie minuten kostte om te factureren op de typemachine. ‘Ik heb geen computer nodig’, zei hij. En hij had gelijk. Toen.”

“Tegenwoordig zou de automatisering hem echter goed van dienst zijn geweest. Het is belangrijk om een strategie te hebben voor je digitale stromen.”

Erik TimanErik Timan, onderzoeker bij de eenheid voor toegepaste digitalisering van onderzoeksinstituut RISE.
Mattias TörnblomMathias Törnblom, Customer Technology Evangelist bij Dustin.

Tekst: Karin Aase

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags