Werkplek

Ben je klaar voor de medewerkers van de toekomst?

We vliegen af op een nieuw tijdperk van thuiswerken. Daarom is het tijd om een einde te maken aan de mythe dat je werk en privé gescheiden moet houden. “Veel mensen kunnen echt betrokken zijn wanneer ze een zaterdagavond thuiswerken,” zegt onderzoeker Kristina Palm.

Nu flexibel werken is toegenomen, is het extra belangrijk om een duidelijk evenwicht aan te brengen tussen werk en privé, waarbij het ene van het andere gescheiden moet blijven. Behalve wanneer je het Ryan vraagt.

Dit bedrijf uit Dallas biedt klanten van over de hele wereld belasting- en adviesdiensten en begon al in 2007 extreem flexibel te werken met het pilotprogramma MyRyan. Het concept is eenvoudig: de werknemers mogen werken waar en wanneer ze willen – zo lang ze hun werk maar doen.

Al snel kon MyRyan geen klein pilotprogramma meer worden genoemd – maar een wereldwijd succes. In 2008 werd het MyRyan-systeem ingevoerd op alle kantoren van het bedrijf en in de jaren die volgden werd Ryan door tijdschriften als Forbes en Fortune uitgeroepen tot een van de beste plekken om te werken ter wereld, zowel in het algemeen als voor specifiek vrouwen, ouders en millennials. De medewerkers op hun beurt reageerden door Ryan in 2019 naar plek 21 te stemmen op de lijst Employees’ Choice van Glassdoor.

We willen controle over ons werk kunnen hebben

“Medewerkers van Ryan houden van flexibiliteit, wat ons een ‘talent magnet’ gemaakt heeft en waardoor het gemakkelijker is geworden om personeel vast te houden. Bovendien zijn klanttevredenheid en omzet omhooggeschoten. Flexibiliteit is een vereiste voor het bedrijf – niet alleen iets dat fijn is om te hebben,” constateert Delta Emerson, personeelschef van Ryan, op de website BBVA Openmind.

De successen van Ryan tonen aan dat we niet zo bang hoeven te zijn wanneer de grens tussen werk en privé vervaagt.

“Voor de medewerker draait flexibiliteit om een gevoel van controle. Het is bevredigend om zelf te kunnen bepalen waar en wanneer je werkt.”

Dat zegt Kristina Palm, bekroond onderzoeker bij het Karolinska-instituut en de technische hogeschool KTH. Ze geeft sinds 2017 leiding aan het vierjarige project “Vägar till ett hållbart arbetsliv” (Wegen naar een duurzaam werkleven) dat ons een ander perspectief heeft gegeven op wat we denken te weten over hoe we ‘moeten’ werken.

“In ons kwalitatief onderzoek kunnen we zien dat er veel verschillende manier van werken zijn en dat mensen ook verschillende voorkeuren en verschillende mogelijkheden hebben om deze te verwezenlijken. Sommige mensen willen bijvoorbeeld op de fysieke werkplek werken, ongeacht de tijd, terwijl anderen er de voorkeur aan geven om na de reguliere werktijd thuis verder te werken.”

Het is niet erg om werk en privé door elkaar te halen

Dat je altijd het effectiefst bent onder reguliere werktijden doet Kristina Palm af als een mythe.

“We kunnen zien dat veel mensen gewoon niet alleen betrokken maar ook tevreden kunnen zijn wanneer ze een zaterdagavond thuis werken om de aanstaande werkweek voor te bereiden.”

Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace bij Dustin, ziet de digitalisering als de absolute voorwaarde voor deze nieuwe, flexibele manier van werken.

“De grootste factor is toegang tot goede communicatie, zoals videovergaderingen, en een uitgebreide infrastructuur voor krachtige mobiele netwerken. Maar ook clouddiensten zijn steeds verder ontwikkeld, waardoor deze hulpmiddelen 24 uur per dag beschikbaar zijn, het hele jaar door.”

“Bij Dustin noemen we dat de Modern Workplace. Het is een combinatie van producten en diensten die samen de weg vrij maken om los te komen van het traditionele kantoor, zonder dat je je eigen bedrijfsmodel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Een voorbeeld. Stel je voor dat de medewerkers thuis even goed beveiligd moeten zijn als op kantoor en tegelijk toegang moeten hebben tot alles wat ze nodig hebben om hun werk te doen. Dat is volgens Fredrik Berg tegenwoordig een van de gebruikelijkste belemmeringen om het kantoor helemaal vrij te maken.

De oplossing is om zo veel mogelijk functies te verplaatsen en te activeren zodat de medewerkers gemakkelijk en veilig toegang krijgen tot wat ze nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld de reden dat het Office-pakket een van de hoofdingrediënten is van de Modern Workplace. Bij alles van Mail tot Teams zijn de gebruikers beveiligd zodra ze hun account gebruiken.

“Maar net zomin als een IT-infrastructuur ooit helemaal klaar is, zo werken we ook de hele tijd aan het beoordelen en bijwerken van de Modern Workplace. Het is, zoals de meeste werkplekken, een soort levend organisme,” zegt Fredrik.

Herstel is belangrijk

Maar dit betekent allemaal niet dat je meer moet werken dan je lichaam en hoofd aankunnen, alleen omdat je plotseling de middelen hebt om dit overal te kunnen doen.

“Als het werk stressvol is en zorgt voor veel druk, dan moeten er momenten zijn om je te kunnen herstellen, liefst iedere dag,” benadrukt Kristina. “Herstel moet er dan uit bestaan dat je je hersenen loskoppelt van datgene wat moeilijk is en je je energie en inzet gebruikt voor een activiteit die je zelf wilt doen.”

Tekst: Alfred Holmgren

Lees ook:

Waar je aan kunt denken als je thuis werkt