Inspiratie

Bestuur uw computer met uw gedachten – en andere trends in interface

Een muisarm en een tabletnek zijn misschien straks herinneringen als we onze techniek op een nieuwe manier inzetten. Dit zijn vijf trends die een verandering teweeg brengen in hoe wij onze computers en mobiele telefoons in de nabije toekomst gebruiken.

1. Stembediening

Nu al zit er stembediening in onze mobiele telefoon, maar de techniek staat nog in de kinderschoenen. Als wij in de toekomst natuurlijke spraak in combinatie met techniek gebruiken, zijn mensen die dat nu nog niet kunnen sneller in staat om deze techniek onder de knie te krijgen. We kunnen techniek ook op een nieuwe manier inzetten en onze handen op een andere manier gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens autorijden, sporten of lichamelijk werk.

In de toekomst zien we stembediening waarschijnlijk eerder als een assistent die altijd beschikbaar is, dan een beschikbare tool. We krijgen tips en hulp aan de hand van de gesprekken die we voeren, en hoeven geen ingewikkelde grafische interfaces meer te gebruiken.

2. Gebaren

De scène in de sciencefictionfilm Minority Report uit 2002 waar Tom Cruise computers bestuurt door voor het scherm te zwaaien is nog steeds het symbool voor een interface bestuurd met gebaren. Maar de vraag is of we echt de handen tijdens een 8-urige werkdag in de lucht willen laten zwaaien. Dus in plaats van een complete interface worden het waarschijnlijk speciale functies met slim geïmplementeerde gebaren die we gaan gebruiken. Een voorbeeld daarvan heeft de laatste Android-versie waarbij de selfiecamera kan worden gebruikt door de telefoon in de lucht te draaien.

Een ander voorbeeld is Microsofts ”pre-touch sensing” waarbij uw telefoon uw vingers herkent voordat ze het scherm aanraken. En Soli, een project van Google, is een radartechnologie die exacte vingerbewegingen herkent.

3. Gezichtsherkenning

Bij de lancering van de iPhone X had iedereen het over gezichtsherkenning. Hoewel Apple niet de eerste was met gezichtsherkenning wist het bedrijf zoals al vaker de techniek wel voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Nu wordt op verschillende manieren met gezichtsherkenning geëxperimenteerd, bijvoorbeeld als identificatie op vliegvelden en in restaurants.

Nvidia heeft een systeem ontwikkeld voor autofabrikanten die het gezicht van de bestuurder analyseert en bekijkt of hij of zij te moe is en een pauze nodig heeft.

Na gezichtsherkenning is de stap niet ver naar het analyseren van gevoelens, het zogenaamde ”emotional tracking”. Hiermee is veel mogelijk; van muziek passend bij het humeur tot onderwijs aangepast aan de gezichtsuitdrukking van de leerling.

4. Virtual reality

Misschien zijn schermen binnen een aantal jaar volledig verleden tijd. Daarvoor in de plaats gebruiken we dan virtual- en augmented realitytechniek. Stelt u zich eens voor dat u uw virtuele toetsenbord overal mee naartoe neemt, zonder dat u uw draagbare computer ergens op hoeft te zetten. Oké, een toetsenbord op uw schoot is misschien wel handig voor het typen van gevoelige zakelijke e-mails in het vliegtuig en u niet uw stem wilt gebruiken.

Met augmented reality, dus virtuele informatie ”bovenop” de werkelijkheid, krijgt een monteur direct de instructies te zien hoe een motor uit elkaar gehaald moet worden. Met dezelfde techniek kan een chirurg door een moeilijke operatie worden geleid.

5. Hersenbesturing

De ultieme interface is natuurlijk de besturing van techniek met de hersenen. Denk het zoekwoord en Google zoekt, denk het bericht en het wordt getypt en verstuurd, denk "doe het licht uit" en de lamp gaat uit. Dit is jarenlang een sciencefictiondroom geweest, maar op een aantal gebieden zijn we dichtbij een doorbraak.

Melissa Loomis, die na een ongeluk haar rechterarm moest laten amputeren, kan nu al een robotarm met haar gedachten besturen en voelt zelfs aanrakingen in de kunstmatige vingertoppen van haar arm.

Elon Musk vindt dat als we kunstmatige intelligentie willen bijbenen we een upgrade nodig hebben. Daarom is hij begonnen met het bedrijf Neuralink met als doel neurale interfaces te creëren, de opslagcapaciteit van hersenen uit te breiden en ons mentaal met de techniek om ons heen te laten communiceren.

19 september 2019

Tags