Werkplek

Creëer balans in je digitale leven

Stress wordt vaak gezien als gevolg van digitalisering in onze samenleving. Maar is stress nou echt het gevolg van technologie? En hoe zorg je voor een betere digitale balans in je leven?

"Het is te gemakkelijk om de schuld te geven van meer stress", aldus Josefin Bildsten, psycholoog bij Previa. Samen met haar collega's geeft ze trainingen aan managers, HR-afdelingen en medewerkers over de kansen en persoonlijke werken met zich meebrengen. De insteek is dat technologie een enabler is waarmee we ons werk beter kunnen doen. Net zoals we met een schep hebben verbeterd, zorgt ervoor dat het internet ervoor zorgt dat we kennis kunnen opdoen.

- "Digitale middelen kunnen bepaalde tekortkomingen die wij als mensen hebben, compenseren. Ze kunnen onze toegankelijkheid vergroten door bijvoorbeeld de communicatie te vereenvoudigen - wat onze relaties kleine privé als professioneel verbeterd en ons werkgeheugen ontlasten dankzij digitale agenda's en meer," zegt Josefin Bildsten.

De digitalisering op de werkvloer heeft in veel beroepsgroepen gezorgd voor meer vrijheid en flexibiliteit. Je kunt ook efficiënt werken vanuit de trein, vanaf de bank of vanuit je favoriete café. Als je kinderen ziek zijn, werk je in korte periodes op afstand en als je naar die vroege yogales wilt, werk je 's avonds gewoon een uurtje vanuit huis.

- "Veel mensen vinden dit heerlijk en het is een prima manier om werk en vrije tijd te combineren. Maar het kan ook gebeuren dat de grenzen tussen werk en privé vervagen en sommigen hier moeilijk mee omgaan. Als je werk en privé niet goed kunt scheiden , krijg je minder rust, wat weer kan leiden tot gezondheidsproblemen Rust is vooral belangrijk bij een hoge werkdruk.

Apps ordenen

Een goed voorbeeld is de zakelijke mobiel, die voor velen ook een privételefoon. Je kunt je dan moeilijker losmaken van je werk als je eenmaal thuis bent. En andersom is het moeilijk om je privéleven weg te houden van je werk.

- "Verschillende werk- en privételefoons kunnen een manier zijn om een ​​duidelijker een grens te trekken. Als je maar één telefoon gebruikt, kan het handig zijn om goed te denken over het organiseren van de apps op je telefoon. Een goede manier om afleiding te voorkomen is door je apps in verschillende mappen voor werk en vrije tijd te zetten. Dan moet je toch een paar keer extra te tikken, waardoor je sneller denkt: "Zou ik dit nou wel doen?"

We zijn echter allemaal anders. Wat de een ziet als maximale vrijheid, wordt door iemand anders ervaren als stressfactor. Alle medailles hebben een keerzijde en dat geldt ook voor digitalisering. De sterk keuzevrijheid op het gebied van wanneer, waar en hoe we kunnen werken vereist een zekere mate van zelfdiscipline, zodat er geen chaos ontstaat. Een valkuil bij het gebruik van digitale middelen is dat we de neiging hebben om meerdere dingen tegelijk te doen.

- "Uit diverse onderzoeken is dat we beter werken als we ons op een ding concentreren. Desondanks voelen we ons vaak effectiever als we meerdere dingen tegelijk doen. Het beantwoorden van e-mails zodra ze binnenkomen, met een gevoel van controle over je werksituatie, maar toch leidt dit vaak tot meer stress en we vergeten wat we echt aan het doen waren. We moeten elke keer helemaal opnieuw beginnen. Mijn tip is om je inbox op specifieke tijden te controleren en meldingen op je telefoon uit te schakelen. communicatie om en een bepaalde tijd voor in, "aldus Josefin Bildsten.

Maak kennis met de Pomodorotechniek

Heb je concreet advies over hoe je dit kunt doen?
- "De Pomodorotechniek is een goed hulpmiddel. Het gaat erom dat je een taak kiest en er 25 minuten aan werkt. Daarna neem je vijf minuten pauze. Herhaal dit vier keer en neem dan een iets langere pauze van 20 tot 30 minuten. Gebeuren er dingen tijdens je pauze? Noteer ze, maar handel ze pas later af. Deze techniek werkt perfect voor een hoop mensen en er zijn zelfs apps voor. "

Wat is het belang van rust om met een hoge werkdruk om te gaan?
- "Dit is heel belangrijk. We moeten herstellen van periodes met veel stress, zowel op het werk als in je privéleven. Te weinig rust kan op de lange termijn zelfs gevaarlijk zijn. Een combinatie van fijne relaties, beweging en een goede nachtrust is goed. voor je. Rust is overigens wel heel persoonlijk. De een heeft meer rust nodig dan de ander. "

Wat kan een werkgever doen om de stress van digitale hulpmiddelen bij werknemers tegen te gaan?
- "Maak duidelijk hoe en wanneer ze moeten worden gebruikt. Praat met de groep over normen op het gebied van bereikbaarheid en ontwikkel een beleid voor het gebruik van e-mail en sociale media. Geef zelf het goede voorbeeld. Als je nog tot laat werkt en een collega wilt mailen, stel dan bijvoorbeeld de tijd in waarop de e-mail aankomt.

Meer over dit onderwerp: Wat u nodig heeft om mobiel te kunnen werken

digitale balans tips

Bron: Het onderzoeksproject 'Wegen naar een duurzaam digitaal arbeidsleven' dat loopt van 2017 tot en met 2020. Het wordt geleid door Kristina Palm van het Karolinska Institutet. Mede-onderzoekers zijn Ann Bergman van de Karlstad University en Calle Rosengren van de Universiteit van Lund.

Test jezelf: welk type ben jij op je werk?

1. Totaalseparator

Je houdt werk en privé volledig gescheiden. Je belt niet privé op je werk en je neemt je werktelefoon niet op als je vrij bent.

2. Locatieseparator

Je werkt als je op je werk bent en je bent thuis vrij. Werktijden kunnen je privéleven in de oorlogsschoppen en er kan sprake zijn van overuren, zolang het op kantoor is. Thuis doe je niks met je zakelijke mobiel of mail.

3. Scheiding op tijd

In tegenstelling tot de locatieseparator werk je overal: op je werk, thuis, in een koffiebar ... maar alleen op specifieke tijden. Als die periode voorbij is, stop je met werken.

4. Werkintegrator

Je werk vermengt zich met je privéleven. Je controleert 's avonds je e-mail als je tv kijkt en beantwoordt zakelijke telefoontjes als je met je gezin op vakantie bent. Je vindt het belangrijk om beschikbaar te zijn en om te weten wat er gebeurt.

5. Privé-integrator

Je laat werk niet op dezelfde manier in je privéleven toe als de werkintegrator, maar je privéleven maakt wel deel uit van je werk. Je chat met vrienden, beantwoordt sms'jes en controleert sociale media op kantoor.

6. Totaalintegrator

Je grenzen tussen werk en privé zijn vloeibaar. Je stuurt zakelijke e-mails tijdens een weekendje weg, maar je belt ook met vrienden onder werktijd. Je vindt de scheiding tussen werk en privé niet zo heel belangrijk.

7. Onbelangrijk

Je hebt nog geen strategie gekozen. De ene dag laat je zakelijke mobiele telefoon op je werk, terwijl je de volgende dag thuis na werktijd nog bezig bent met een project.

Dit zijn volgens Josefin de beste apps voor digitale balans

Vrijheid. Een app die andere apps kan blokkeren volgens jouw instructies. Zet Instagram bijvoorbeeld uit tussen 9 en 17.

Digitaal welzijn / Schermtijd. Apps op je smartphone die hoeveel meten tijd je op je scherm doorbrengt.

Woud. AApp waarmee je virtuele bomen plant die groeien als je telefoon niet gebruikt.

Pomodoro. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen met deze techniek. Je kunt natuurlijk ook een timer gebruiken.