Inspiratie

Beeldschermgids

Wij helpen je het juiste beeldscherm te vinden.

Waar moet je aan denken bij het kopen van een nieuw beeldscherm? Bedenk eerst waar je het scherm of de schermen voor wilt gebruiken. Daarna kun je de grootte en de resolutie van het scherm bepalen. Hieronder vind je drie verschillende soorten schermen, zodat je misschien snel een keuze kunt maken.

Schermen met USB-C

Voor als je geen dockingstation wilt gebruiken. Sluit je uw computer snel en eenvoudig aan op het scherm met slechts een kabel die de computer voorziet van beeld, stroom en een netwerkverbinding.

Naar de producten

Een groot scherm in plaats van twee

Voor als je meerdere vensters tegelijk wilt openen en toch net zoveel beeldscherm wilt hebben als met twee schermen.

Naar de producten

Grafische schermen

Voor wie zich bezighoudt met bijv. grafisch ontwerp, beeldverwerking of videoproducties.

Naar de producten

Bepaal de grootte van je scherm op basis van je behoeften

Een van de eerste dingen waar mensen naar kijken als ze een monitor gaan kopen, is het formaat. Sommigen willen één groot scherm, anderen willen drie schermen naast elkaar en weer anderen kunnen prima uit de voeten met een laptopscherm. Het is van belang dat je kijkt naar je behoeften, zodat je niet een onnodig groot scherm hebben of veel te veel schermen kiest.

Twee schermen of een groot scherm?

De afgelopen jaren zagen we vaak twee schermen naast elkaar om het bureaublad uit te breiden en meer vensters tegelijk open te kunnen hebben.

Met Ultra Wide, schermen met een grotere beeldverhouding dan het klassieke 16:9 (widescreen), kun je op één scherm net zoveel kwijt als op twee schermen, maar dan zonder die vervelende zwarte balk in het midden. Grote contrastverschillen zorgen ervoor dat de oogspieren harder moeten werken om de pupil te vergroten of verkleinen. Als je naar een helder scherm met donkere randen kijkt, kunnen je ogen overbelast raken.

Gebogen schermen, gebogen schermen of ”curved” zoals ze in het Engels worden genoemd, zijn in de tv-markt nog geen groot succes, maar in het ultrawide segment hebben ze een duidelijke functie. Omdat je vrij dicht op een scherm zit, voel je je echt omgeven door zo'n gebogen scherm. Bovendien is je kijkhoek een stuk beter.

Schermgrootte versus resolutie, hoe ga je hiermee om?

Voor degenen die geen groot budget of weinig ruimte op hun bureau hebben, betekent de investering in een groot ultra wide-monitor de overstap van Full HD (1920x1080) naar QHD (2560x1440). Dit betekent dat je meerdere vensters tegelijk open kunt hebben, zonder dat het rommelig wordt, en als je bijvoorbeeld met Excel werkt, kun je veel meer cellen zien. Als je de resolutie ten volle wilt benutten dan raden wij een QHD-monitor van 27 inch of groter aan.

De resolutie bepaalt hoeveel informatie er kan worden weergegeven op het scherm. Een groter scherm betekent echter niet dat je altijd meer informatie ziet dan op een kleiner scherm. Een groot scherm kan namelijk een lage resolutie hebben en andersom. Daarom is het belangrijk dat je een scherm hebt, waarvan de resolutie is aangepast aan de grootte, de kijkafstand, het oogcomfort en welk type informatie er op het scherm wordt weergegeven.

Een 4K-monitor (een scherme met een resolutie van 3840 x 2160) kan zo worden ingesteld dat een resolutie van 1920 x 1080 of 2560 x 1440 wordt nagebootst. Dit betekent dat de grootte van de diverse elementen gemiddeld (pictogrammen, tekst, afbeeldingen enz.) net zo groot zijn als op een scherm met lage resolutie, maar dat je ze toch scherper ziet dankzij de hoge resolutie van het 4K-scherm. Bij een resolutie die 'eruit ziet als 1920 x 1080' doen vier pixels van een 4K-scherm wat één pixel in een 1920 x 1080-scherm doet!

Het verschil tussen schermtypen

OLED-schermen zijn inmiddels niks nieuws meer in onze telefoons en tv's, maar in de wereld van computerschermen voert LCD nog steeds de boventoon. Als er LED en LCD staat, dan betekent dit dat het scherm een LCD-scherm is, waarvan de achtergrondverlichting met LED-verlichting tot stand komt. Een LED-scherm is dus geen aparte schermtechnologie.

De weergave van kleuren is doorslaggevend voor professionals

Als je van plan bent je scherm te gebruiken voor grafisch werk van welke aard dan ook, is het van essentieel belang dat de kleuren op het scherm nauwkeurig en correct worden weergegeven volgens de internationale normen. Alles kan snel in het honderd lopen als het scherm één kleur weergeeft en de kleur totaal anders verschijnt op de afdruk, website of signage-scherm. Daarom is het belangrijk dat de hardware van het scherm kan worden gekalibreerd. Het kalibreren van een scherm heeft veel weg van het stemmen van een gitaar, zodat je de juiste toon krijgt als je speelt.

Veel schermen worden tegenwoordig in de fabriek gekalibreerd, maar dit is op zich geen oplossing op lange termijn omdat schermen, net als een gitaar, na verloop van tijd minder goed presteren. Uiteenlopende schermen worden ook goed of minder goed gekalibreerd wanneer ze de fabriek verlaten. Sommige schermen hebben een ingebouwd kalibreertoestel en op andere schermen wordt een kalibreertoestel aangesloten dat over het scherm hangt.

Een ander voordeel van bepaalde grafische schermen is dat het eenvoudig is een ander ICC-profiel te installeren of dit zelf samen te stellen. Een ICC-profiel is iets wat je op je scherm kunt gebruiken om te simuleren hoe je ontwerp eruitziet op het computerscherm, de mobiele telefoon of het printmateriaal van je gebruiker.

Het is zeer belangrijk dat het scherm licht en kleuren zo gelijkmatig mogelijk weergeeft over het volledige schermoppervlak. Een bijkomend detail waar je zeker moet op letten, is de grootte van de kleurruimte, die bij voorkeur 100% Adobe RGB zo nauw mogelijk moet benaderen. Als je enkel werkt voor het internet, volstaat SRGB, maar we raden je toch nog steeds een zo groot mogelijke kleurruimte aan voor het basismateriaal. Om die reden is de aanbeveling Adobe RGB.

Een ander zeer belangrijk detail is het kiezen van een 10-bit monitor. Een standaardscherm voor op kantoor heeft doorgaans 6+2 bits of 8 bits, wat slechts 256 kleuren per kanaal oplevert en neerkomt op een totaal van 16,7 miljoen. Een scherm met 10 bits heeft 1024 kleuren per kanaal, wat neerkomt op een totaal van 1,07 miljard kleuren.

Als je ervoor wilt zorgen dat er zo min mogelijk omgevingslicht op het scherm valt, is een schermkap een goedkope optie. Het schermoppervlak moet ook mat zijn om zo weinig mogelijk reflectie te genereren.

Hoe moet je omgaan met de resolutie?

Een monitor werkt altijd het beste met zijn 'natuurlijke' resolutie. Met andere woorden: heb je een scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels, kies dan ook die resolutie op je computer voor het beste beeld. Het gaat hierbij ook om de balans tussen de grootte van het scherm en de grootte van het bureaublad.

Op een scherm met een hoge resolutie heb je meer ruimte op je bureaublad, meer mails, meer cellen in Excel, meer browservensters naast elkaar enzovoorts. Als je scherm echter te klein is, dan zit je al gauw te staren of heb je een bril nodig om alle kleine details te kunnen zien.

Algemene richtlijnen voor het selecteren van het scherm en de resolutie:

• Tekstverwerkers, spreadsheets, mail en andere programma's die je dagelijks in een kantooromgeving gebruikt, stellen geen hoge eisen aan de resolutie. In dit geval is het dus meer een kwestie van dikte en smaak (en kost, natuurlijk). Zoals eerder aangegeven, zorgt een hogere resolutie ervoor dat je meer elementen tegelijk op je scherm kunt plaatsen, maar we raden dan wel aan een schermgrootte te kiezen die is afgestemd op de resolutie. Voor 2560 x 1440 raden we een scherm aan van 27 inch.
  • Als je werkt met film, is het belangrijk een scherm te kiezen dat is afgestemd op het materiaal waar je mee werkt. De oplossing is een grafisch scherm dat de juiste kleuren weergeeft. Het is ook een groot voordeel als de grafische kaart gelijke tred kan houden, zodat het beeld niet blijft hangen.
  • Als je werkt met zwaardere grafische toepassingen, zoals CAD en 3D-modelling, raden we een 4K-scherm aan. Kies in dat geval dan ook meteen voor een groot scherm, zodat je alle details goed kunt onderscheiden. 30 inch of meer is dan de beste optie.
  • Als je met foto's werkt, is het belangrijk een grafisch beeldscherm te kiezen. Belangrijke parameters waar je moet op letten zijn kleurruimte, kleurdiepte, kalibratiemogelijkheden en een scherm dat licht en kleuren zo gelijkmatig weergeeft over het volledige schermoppervlak. De resolutie is niet zo belangrijk als het scherm niet groter is dan 31 inch.
  • Voor wie op zoek is naar het perfecte scherm voor op kantoor, raden we een 24-inch scherm aan met het 16:10 formaat. Dit wordt doorgaans het perfecte formaat genoemd voor 24-inch schermen, omdat de hoogte van het scherm bijna zo hoog is als een 27-inch scherm met 16:9. Dit betekent dan dat je voldoende plaats hebt om, bijv., een A4-document volledig weer te geven. Meer Excel cellen in de hoogte = minder scrollen.

Welke aansluitingen zijn er?

Door de jaren heen hebben we veel verschillende poorten gezien, maar tegenwoordig zijn er eigenlijk drie standaardpoorten:

DisplayPort

De overdrachtstechnologie in DisplayPort (DP) verschilt flink van oudere standaarden (zoals DVI en HDMI) en lijkt meer op het type gegevensoverdracht dat plaatsvindt via USB- of ethernetkabels (waarbij gegevens in pakketje worden verstuurd). Dat betekent dat DP hogere resoluties aankan met een kleinere poort. Bovendien kunnen er nieuwe functies worden toegevoegd zonder dat de fysieke poort moet worden aangepast. DP is beschikbaar in twee formaten: gewoon en mini. Net als bij HDMI kan DP zowel beeld als geluid gelijktijdig overdragen, maar niet alle apparaten met DP bieden ondersteuning voor geluid. De nieuwste DP-versie is 1.4 en deze biedt ondersteuning voor 8K (7680 x 4320) bij 60 Hz of 4K bij 120 Hz, evenals HDR en 32-kanaals geluid.

USB-C/Thunderbolt 3

De nieuwste standaard voor monitorpoorten is USB-C. Dit is echter de naam van het fysieke aansluitpunt. Het protocol zelf heet Thunderbolt 3. Thunderbolt is namelijk een protocol dat niet is gekoppeld aan een specifieke poort. Thunderbolt 1 en 2 maakten gebruikt van de Mini-displaypoort, terwijl Thunderbolt 3 gebruikmaakt van USB-C. Als je een USB-C-poort hebt, betekent dat niet per se dat je afbeeldingen kunt overzetten. Als je zeker wilt weten of dit kan, zoek dan naar een kleine bliksem bij de poort. Deze geeft aan of hij geschikt is voor Thunderbolt 3.

Via USB-C (met ondersteuning voor Thunderbolt 3) kun je gegevens overzetten met een snelheden tot 40 GB/s, opladen met een wattage tot 100 Watt en heb je een netwerkverbinding met een snelheid van wel 10 GB/s. Je kunt dus afbeeldingen, geluidsbestanden en data overzetten van je laptop naar je monitor terwijl je computer wordt opgeladen, en dat alles met één kabel. Dat betekent dat je je monitor kunt gebruiken als dockingstation, waardoor je bureau opgeruimd blijft.

HDMI

HDMI is in principe dezelfde overdrachtsstandaard als DVI single-link, maar biedt ook de mogelijkheid om geluid over te dragen. Dankzij diverse updates kan HDMI echter hogere resoluties verwerken dan DVI. HDMI 1.4 is voldoende voor gebruik met een 4K-tv omdat je slecht een verversingssnelheid van 30 Hz nodig hebt. Als je echter 4K wilt kijken met minimaal 60 Hz, wat de standaard is voor computerschermen, dan heb je een HDMI 2.0 nodig. De nieuwste versie is HDMI 2.1. Deze kwam in 2017 op de markt en kan gegevens overdragen met snelheden tot 48 GB/s, waardoor resoluties van 8K bij 60 Hz en 4K bij 120 Hz mogelijk zijn.

DVI och VGA

Dit zijn oude standaarden. Gebruik deze niet als je voor modernere specificaties en functies wilt gaan.

Zo werkt het Europese energielabel

Je kunt op meerdere dingen letten als je een monitor wilt kopen die minder belastend is voor het milieu. Onlangs (1 maart 2021) hebben de EU-landen besloten een nieuw energielabel in te voeren, waarbij de schaal A++++ naar D wordt gewijzigd en vervangen door schaal A tot G. A is het beste en G is het slechtst. De kleuren van de pijlen blijven ongewijzigd.

Een grotere monitor verbruikt vermoedelijk meer energie dan een kleinere monitor, maar kan toch een beter label hebben als deze efficiënter omgaat met energie.

Andere keurmerken

Er zijn nog twee andere keurmerken waar je rekening mee kunt houden als je op zoek bent naar een milieuvriendelijk scherm, namelijk TCO en Energy Star.

TCO is een duurzaamheidscertificering met gebruikscriteria en milieuaspecten, waarbij gezondheid en veiligheid een belangrijke rol spelen. Alle criteria zijn gebaseerd op de gehele levensduur van een product en worden door een onafhankelijke partij beoordeeld voorafgaand aan certificering.

Als een product het Energy Star-keurmerk heeft, dan draagt het bij aan aanzienlijke energiebesparingen. Het energieverbruik is gemeten en getest in een laboratorium dat is goedgekeurd door de EPA (Environmental Protection Agency).

Moet ik een monitor 's avonds uitzetten?

Het energieverbruik van een monitor die op stand-by staat, is extreem laag ( bij een moderne monitor hebben we het dan over minder dan 0,5 Watt). Je moet er wel voor zorgen dat de energiebesparingsmodus van het scherm wordt geactiveerd als je de computer niet gebruikt.

Helderheid verlagen

Een goede tip als je je ogen niet wilt verpesten: verlaag de helderheid van de monitor in de beeldscherminstellingen. De meeste schermen staan standaard namelijk ingesteld op 100%, wat slecht is voor je ogen en het milieu. Het juiste niveau is afhankelijk van het scherm, het omgevingslicht en persoonlijke voorkeur, maar meestal heb je aan een niveau tussen de 40–75 procent voldoende.

Zo zit je op de juiste manier voor je scherm

• Een groter scherm betekent meestal betere ergonomie dan meerdere kleinere schermen, omdat je je hoofd minder hoeft te draaien.
  • Hoe groter de monitor, des te verder moet je ervanaf zitten om te voorkomen dat je je hoofd te veel moet draaien als je op je scherm kijkt, wat zorgt voor minder nekproblemen.
  • Meestal kun je je monitor wel in de hoogte verstellen, zodat de bovenzijde van het scherm op één lijn is met je ogen als je rechtop zit. Staat je scherm te laag, dan kun je hem vaak eenvoudig hoger zetten.
  • Eventueel kun je ook een monitor kiezen uit het Ultra Wide-segment. Deze schermen zijn net zo hoog maar twee keer zo breed. Je hebt dan net zoveel schermoppervlak als met twee monitoren, maar dan zonder de randen.
  • Als de bijgeleverde standaard niet aan je behoeften voldoet, kun je natuurlijk ook een aparte standaard kopen. Sommige standaarden zorgen er alleen voor dat je je monitor rechtop op je bureau kunt zetten, terwijl andere standaarden kunnen worden gedraaid en gekanteld.
  • Een handig alternatief voor een standaard is een verstelbare monitorarm die je aan je bureau kunt monteren. Zorg er wel voor dat de arm het gewicht van je monitor aankan en dat je de juiste VESA-maat kiest.
  • bijvoorbeeld als je veel met tekst werkt.

1 november 2021