Duurzaamheid

De eerste stappen op weg naar meer circulaire ICT

De ICT die je kiest heeft meer invloed op het milieu en de samenleving dan je denkt. Dit zijn de belangrijkste dingen om je op te richten als je snel duurzamer en meer circulair wilt worden.

Wanneer je als inkoper van ICT zo duurzaam mogelijke keuzes wilt maken, zijn er veel aspecten om rekening mee te houden. Van begin tot eind gaat het om de volgende zes punten:

  1. Waar de grondstoffen vandaan komen. Hoe ze uit de aarde zijn gewonnen en worden bewerkt.
  2. Hoe de hardware is geproduceerd en onder welke arbeidsomstandigheden.
  3. Hoe de hardware naar jouw bedrijf is getransporteerd.
  4. Hoe je de hardware gebruikt, het stroomverbruik ervan en eventuele gevaarlijke stoffen.
  5. Of het mogelijk is om de producten te repareren en te upgraden.
  6. Hoe de producten hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Stel duidelijke doelen

Voor de meeste bedrijven is het echter niet realistisch om op al deze gebieden tegelijk te focussen. Het is dan belangrijk om een paar gebieden te selecteren waar de meeste winst valt te behalen en om een duidelijk plan met meetbare doelen op te stellen. Dat zegt Håkan Nordin, expert op het gebied van duurzaamheid binnen ICT met een achtergrond bij H&M. Tegenwoordig is hij hoofd duurzaamheid bij Bolon:

“Het eerste dat je moet doen, is bepalen waar het duurzaamheidswerk begint en eindigt voor jouw bedrijf. Vervolgens stel je duidelijke doelen, meet je die en zorg je voor opvolging,” zegt hij en voegt eraan toe:

“Er valt veel winst te behalen door te laten zien wat de maatregelen van het bedrijf opleveren. Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven geavanceerde beheersystemen en systemen voor asset management, dus is het niet zo moeilijk om dergelijke gegevens op te halen,” zegt hij.

Zoek naar de markering TCO Certified

Het is volgens Håkan Nordin voor individuele inkopers van ICT moeilijk om kijk te krijgen op het begin van de levenscyclus van de hardware. Daarbij gaat het om zaken als het delven van grondstoffen en de arbeidsomstandigheden die daarmee gepaard gaan. Een computer kan onderdelen bevatten die gemaakt zijn in twintig fabrieken in vijf verschillende landen. Waar moet je de focus op leggen? De fabricage van printplaten of de eindmontage?

Dan is het een goed idee om te zoeken naar hardware met de markering TCO Certified, een markering die Håkan in de jaren 90 heeft helpen ontwikkelen.

“Dat is een van de weinige wereldwijde markeringen waarbij zowel milieukundige als maatschappelijk aspecten in de eisen zijn opgenomen.”

Laat de apparaten langer hun werk doen

De twee gebieden die het meeste kunnen opleveren zijn volgens Håkan Nordin het energieverbruik en hergebruik. Het energieverbruik is gemakkelijk te meten en te vergelijken: kijk gewoon hoeveel stroom vergelijkbare hardware verbruikt en kies het product met het laagste verbruik. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat de hardware alleen aan staat gedurende de tijd dat deze gebruikt wordt.

Computers, beeldschermen, telefoons en dergelijke verkopen aan bedrijven die ze opknappen en doorverkopen is een enorme duurzaamheidswinst in vergelijking met het recyclen van hardware. Je verdient geld met de verkoop, de ontvanger bespaart geld in vergelijking met het kopen van nieuwe apparatuur, er hoeven geen nieuwe materialen te worden gedolven en er is minder transport nodig. De hardware hoeft bovendien niet te worden gerecycled met het risico dat deze in de derde wereld terechtkomt op een schroothoop met elektronisch afval.

“Tegenwoordig is het niet meer zo belangrijk om de allernieuwste en allersnelste hardware te hebben, omdat we tegenwoordig zoveel in de cloud doen. Daardoor kunnen de apparaten langer hun werk doen.”

Stel eisen – jij bent de eindklant

Nu onze ICT zich verplaatst naar de cloud, neemt de aandacht toe voor hoe al die servers hun stroom krijgen.

“Met de digitalisering wordt heel veel klimaatwinst geboekt dankzij digitale vergaderingen en minder vervoer, maar het is een punt van zorg dat twee derde van het internet werkt op vieze stroom van kolencentrales. Er wordt wel gezegd dat ICT tegenwoordig net zoveel invloed op het klimaat heeft als de luchtvaartbranche, maar we hebben het niet over iets als ‘ICT-schaamte’.”

Toch is dit een gebied waarop het voor klanten relatief eenvoudig is om vragen en eisen te stellen:

“Jij bent immers de eindklant. Je hoeft de internetleverancier en cloudaanbieder alleen maar te vragen, ‘hé, gebruiken jullie groene stroom voor jullie serverruimtes?’. Veel bedrijven, zoals Apple en Google, doen dat al. Dat zal in de toekomst alleen maar toenemen.”

Wij zorgen dat jouw apparaten worden hergebruikt. Lees hier meer over onze circulaire dienst Take Back.

Take back

Het eerste dat je moet doen, is bepalen waar het duurzaamheidswerk begint en eindigt voor jouw bedrijf. Vervolgens stel je duidelijke doelen, meet je die en zorg je voor opvolging

Håkan Nordin, Hoofd duurzaamheid bij Bolon

23 juni 2020

Tags