Werkplek

De enorme mogelijkheden van 5G

Naar verwachting komt het 5G-netwerk later dit jaar beschikbaar in Zweden. Wat betekent dit voor u en wat heeft u nodig als u gebruik wilt maken van het mobiele netwerk van de toekomst?

Met 3G-technologie konden we foto's sturen en online surfen op onze mobiele telefoons. Daarna kwam 4G, waarmee we muziek en films in hoge kwaliteit konden streamen. Nu staan we op het punt om de volgende stap te zetten op weg naar onbegrensde mobiliteit. In oktober worden naar verwachting de 5G-frequenties geveild door de Zweedse post- en telecomautoriteit. Met een beetje geluk kan er al in de winter van 2020 razendsnel worden gesurft.

"Voor ons bij Samsung is 5G erg belangrijk, omdat het een essentieel onderdeel is van onze visie op een toekomst waarin alles met elkaar verbonden is. Onze visie heet Connected Living en om dit te realiseren, hebben we in het hele ecosysteem geïnvesteerd, dat wil zeggen, alles van mobiele apparaten tot netwerktechnologie," aldus Christian Kyllerman, Product Manager, Samsung Nordic.

Het draait niet alleen maar om hogere snelheden

Christian vertelt ons dat het 5G-netwerk aanzienlijk hogere snelheden biedt dan het bestaande 4G-netwerk. Waarom hebben we dan hogere snelheden nodig als we nu al videogesprekken kunnen voeren en films kunnen streamen op onze smartphones?

"Het draait niet alleen maar om snelheid. Deze technologie betekent ook dat vertragingen afnemen, oftewel de tijd die het duurt vanaf het moment dat een commando wordt gegeven totdat er aan de andere kant iets mee wordt gedaan." Met 5G wordt het dan bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger om games te streamen vanaf een server of om handelingen op afstand uit te voeren."

Een ander voordeel van het 5G-netwerk is de grotere bandbreedte. Dat betekent dat meer mensen tegelijkertijd kunnen worden aangesloten zonder dat de snelheid hieronder te lijden heeft. Volgens Christian is het vergelijkbaar met een snelweg die plotseling vier rijstroken in iedere richting krijgt, in plaats van twee.

Grote mogelijkheden voor het bedrijfsleven

Natuurlijk zijn games, films en entertainment interessant als we het over 5G hebben, maar Christian ziet ook grote mogelijkheden voor het bedrijfsleven:

"5G is echt essentieel voor het bedrijfsleven van de toekomst, of het nu gaat om eHealth, zelfrijdende auto's of slimme fabrieken waarin alles met elkaar verbonden is. Of een eenvoudiger voorbeeld: denk eens aan geavanceerde videovergaderingen met een betere kwaliteit. 5G biedt daarnaast ook allerlei mogelijkheden op het gebied van Virtual Reality en Augmented Reality."

5G-ondersteuning in de nieuwe Galaxy S20

Net als bij de lancering van 3G en 4G kan lang niet iedereen direct gebruikmaken van de nieuwe technologie. U moet natuurlijk wel een geschikt apparaat hebben. Samsung zet al een jaar lang 5G-producten in de markt en toen de nieuwe Galaxy S20-telefoons in februari werden gepresenteerd waren deze natuurlijk ook al klaar voor 5G.

"Het goedkoopste model in de productfamilie, de Samsung Galaxy S20, heeft zowel LTE als 5G, terwijl de S20 Plus en S20 Ultra alleen 5G hebben. Natuurlijk werken ze net zo goed met het bestaande 4G-netwerk, maar omdat ze al geschikt zijn voor 5G, kunt u straks direct profiteren van het nieuwe netwerk."

Voor zakelijke gebruikers is de S20 Plus een uitstekende keuze omdat deze beschikbaar is als Enterprise Edition. In deze variant heeft Samsung functies toegevoegd die puur zijn gericht op zakelijke gebruikers. Denk hierbij aan gegarandeerde beveiligingsupdates gedurende vier jaar, beschikbaarheid in de markt gedurende twee jaar, evenals geavanceerde oplossingen met betrekking tot de configuratie en firmwaremanagement.

Wat brengt 5G in de toekomst?

Hoewel Christian veel voorbeelden kan geven van wat het 5G-netwerk in de toekomst zou kunnen betekenen voor zowel consumenten als bedrijven, is hij ervan overtuigd dat de mogelijkheden oneindig zijn.

"Samsung heeft een unieke positie in de branche. Deels doordat we volledige 5G-oplossingen kunnen leveren. Deels doordat we open source werken met Android. Niemand is nieuwsgieriger dan wij naar wat de toekomst ons gaat brengen."

27 februari 2020

Tags