Werkplek

De ultieme gezondheidstip voor het thuiskantoor

Vergeet hoe je zit. Of staat. Of hoeveel graden je nek achter het scherm gebogen is. Als je je lichaam heel wilt houden op je thuiskantoor is er één eenvoudige, maar tegelijkertijd opvallend moeilijke oplossing.

Eerst het goede nieuws:

“Je kunt eigenlijk in elke willekeurige houding werken, zelfs op de bank met je laptop op schoot...”

Dan nu het slechte nieuws:

“...zolang je het maar niet te lang doet.”

Dit zijn de woorden van Peter Sjöberg. Hij is bevoegd manueel therapeut en ergonoom bij Team Hälso & Friskvård in Gotenburg en helpt mensen al lang om goed voor hun lichaam te zorgen. Afwisseling is de sleutel volgens Peter. Dat is het belangrijkste om de ergste lichamelijke problemen te voorkomen wanneer je vanuit huis werkt.

“Wanneer je op kantoor bent, word je vaak even onderbroken. Misschien door een koffiepauze of omdat je naar een vergaderruimte moet, of doordat een collega je iets komt vragen. Deze onderbrekingen bieden je een mogelijkheid tot afwisseling.”

De eerste maatregel: verander vaak van houding

Ons lichaam is gemaakt voor beweging. Als we te lang stilzitten in dezelfde houding, ja dan is dat om verschillende redenen niet goed voor ons.

“De kantooromgeving is gebaseerd op verschillende decennia aan ontwikkeling. We hebben geleerd hoe we met minder problemen statisch werk kunnen doen. Maar wanneer we thuis moeten werken, hebben we allemaal verschillende omstandigheden waarin we een goede werkplek moeten creëren.

Het is niet belangrijk om in je lunchpauze 10 km te hardlopen. Het is belangrijk om vaak van houding te wisselen. De eerste maatregel op je thuiskantoor is daarom gebruik te maken van de mogelijkheden voor beweging en variatie.

“Kijk rond in je huis. Kies verschillende werkplekken, bijvoorbeeld de eettafel, de bank, het keukeneiland of de strijkplank. Verplaats je vervolgens. Blijf niet te lang op elke plek zitten, maar luister naar je lichaam. Wanneer je begint te verzitten is dat een signaal dat het tijd is om naar de volgende plek te gaan.

“Verder is een in hoogte verstelbaar bureau met een externe muis en toetsenbord natuurlijk goed, maar ook dan is het goed om niet te lang dezelfde houding aan te nemen.”

De tweede maatregel: Maak gebruik van onderbrekingen

De tweede maatregel is gebruikmaken van de onderbrekingen die je in het dagelijks leven al tegenkomt.

“Wanneer je op kantoor bent en door een collega wordt onderbroken, word je je tegelijkertijd bewust van hoe je lichaam voelt. Wanneer je thuis bent, heb je minder van die natuurlijke onderbrekingen. Dan mis je de signalen van je lijf. Maak daarom gebruik van de omstandigheden thuis. Wanneer de vaatwasser piept omdat hij klaar is, grijp je die gelegenheid aan om van houding te wisselen door de vaat uit te ruimen.”

De derde maatregel: Gebruik je extra tijd op de beste manier

De derde maatregel is in je vrije tijd aan lichaamsbeweging doen. Als je een uur hebt bespaard doordat je niet naar je werk hoeft te reizen, verdeel je dat uur over de dag. Gebruik die tijd om te bewegen.

“Voor veel mensen ligt de lat hoog. Voor hen moet het de sportschool zijn met je hart in de keel, anders is het geen lichamelijke activiteit en niet de moeite waard. Maar er valt veel te winnen met bijvoorbeeld lichte yoga-oefeningen. Oefeningen waarvoor je je niet eens hoeft om te kleden. Het belangrijkste is dat je de eentonigheid doorbreekt.”

“Zorg voor die natuurlijke beweging”

Bovendien is lichamelijke activiteit niet alleen goed voor het lichaam. Het heeft ook effect op de psychische gezondheid. Dat is wel zo belangrijk tijdens een pandemie waarin veel mensen zich eenzaam en ongerust voelen.

Julia Björn is lid van het vitaliteitsteam bij Dustin. Ze geeft tips voor dingen die tot meer beweging kunnen aanzetten, zoals wedstrijden met stappentellen.

“We hebben bijvoorbeeld het Instagram-account @dustinwellness waar we video’s en andere berichten posten die te maken hebben met bewegen en ergonomie. Juist om die natuurlijke beweging in je dagelijks leven te krijgen. Bovendien moedigen we onze medewerkers aan om ons te taggen wanneer ze zelf iets doen dat we verder kunnen delen, allemaal om aan te zetten tot meer bewegen.”

Het universele advies

Peter Sjöberg is bevoegd manueel therapeut en ergonoom bij Team Hälso & Friskvård in Gotenburg. Hij zegt dat er in de wereld van de ergonomie niet meer zo detailgericht over het onderwerp wordt gedacht. Oftewel de adviezen die zeggen dat je je rug zo moet houden, dat je zus moet zitten en zo moet staan.

De reden daarvoor is dat onderzoek aangeeft dat er geen bepaalde houding of positie is die helemaal goed is voor het lichaam gedurende langere tijd. En dat wat werkt voor de één, kan minder goed zijn voor een ander. Het advies dat experts tegenwoordig vooral geven is dat je moet proberen om je werkhouding te variëren. En dat vaak. Veel duidt erop dat dat al het andere overtreft.

Peter Sjöberg, bevoegd manueel therapeut en ergonoom bij Team Hälso & Friskvård in Gotenburg

Tekst: Karin Aase
Foto: LB, Unsplash

14 juni 2021

Tags