Duurzaamheid

Dit is de invloed van je laptop op het klimaat

Je laptop is handig en weegt maar een kilo. Maar de productie genereert 1,2 ton afval en een CO2-uitstoot van 280 kilo.

Op de levensduur van een computer is tussen 75 en 85 procent van de CO2-uitstoot afkomstig van de productie. Slechts een klein deel komt voort uit jouw gebruik ervan. Dat stelt Stellan Holgersson die onderzoek doet naar energie en materiaal bij de technische hogeschool Chalmers in Gotenburg.

Daarbij hebben de componenten de grootste CO2-voetafdruk.

Harde schijf

De harde schijf in je laptop, de plek waar alles wordt opgeslagen, heeft veruit de grootste invloed op het klimaat. Voorheen hadden de meeste laptops een HDD-schijf, de klassieke harde schijf. Tegenwoordig hebben de meeste nieuwe draagbare computers een snel SSD-geheugen dat een nog grotere invloed op het klimaat heeft dan een HDD. Dat komt doordat SSD-geheugens halfgeleiders bevatten, soms worden ze ook wel halfgeleiderschijven genoemd, en het kost veel energie om die te maken.

CO2-voetafdruk:

SSD 94 kilo CO2 / HDD 71 kilo

Scherm

Een computerscherm produceren kost extreem veel energie. Een los scherm veroorzaakt gemiddeld een CO2-uitstoot van maar liefst 520 kilo – oftewel meer dan de productie van een hele laptop. Het scherm dat in je laptop is ingebouwd heeft een kleinere invloed op het klimaat dan een vrijstaand scherm, maar het is desalniettemin een van de componenten die de meeste CO2-uitstoot veroorzaakt.

CO2-voetafdruk:

61 kilo

Processor

De processor is een van de allerbelangrijkste componenten in een computer en wordt vaak het brein van de computer genoemd. Dat is de plek waar de berekeningen worden gedaan en de instructies worden gegeven. De productie van de processor van je laptop heeft ook een grote impact op het klimaat – dat komt doordat deze ook halfgeleiders bevat. Voor de productie van halfgeleiders zijn grote hoeveelheden water en elektriciteit nodig.

CO2-voetafdruk:

50 kilo

Accu

De accu is wat de laptop in de praktijk draagbaar maakt. Het is ook een onderdeel dat vaak relatief makkelijk te vervangen is – wat de levensduur van je computer kan verlengen. Dat is goed voor het milieu aangezien de productie van een laptop beduidend meer impact op het klimaat heeft dan het daaropvolgende gebruik van de computer.

CO2-voetafdruk:

8 kilo

RAM-geheugen

Het werkgeheugen – dat vaak RAM-geheugen wordt genoemd terwijl het eigenlijk de naam is voor het type geheugen – wordt gebruikt om gegevens tijdelijk op te slaan wanneer verschillende programma’s worden gebruikt.

CO2-voetafdruk:

5 kilo

Bron: Het rapport Miljöfördelar med återbruk (Milieuvoordelen van hergebruik) van IVL Svenska Miljöinstitutet en Inrego. De cijfers zijn een gemiddelde van de klimaatimpact van de respectievelijke componenten door productie en transport.

Zo krijg je een klimaatbewuste laptop

De cijfers hiernaast zijn gemiddelden – er zijn modellen die beter of slechter zijn voor het klimaat. Tegenwoordig rapporteren fabrikanten vaak de CO2-voetafdruk van hun producten. Maar er zijn andere dingen om rekening mee te houden dan CO2-uitstoot alleen.

“Je kunt nu een product kopen met minder invloed op het klimaat maar dat slechts twee à drie jaar meegaat voordat het wordt weggegooid. Of je kunt een duurzamer product kopen dat misschien een hogere uitstoot heeft om mee te beginnen, maar waarvan de levensduur kan worden verlengd. Je moet de volledige levenscyclus in ogenschouw nemen,” zegt Sebastian Holmström, duurzaamheidsmanager bij Inrego, een bedrijf dat IT-producten koopt, renoveert en verkoopt.

Het is natuurlijk het beste voor het klimaat om een hergebruikte computer te kopen, aangezien de productie de meeste uitstoot veroorzaakt. Maar als je dan toch een nieuwe computer moet kopen, zijn er verschillende dingen om in de gaten te houden.

“Een aantal bedrijven koopt slechte computers die we niet kunnen hergebruiken nadat zij ze drie jaar hebben gehad. Een computer moet duurzaam zijn, moet gerepareerd kunnen worden, je moet hem lang kunnen gebruiken en er moet een tweede leven mogelijk zijn wanneer je er klaar mee bent. De kern bij duurzame IT is om producten zo lang mogelijk in omloop te houden,” zegt Sebastian Holmström.

Tekst: Linus Brännström

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022