Werkplek

Kies de juiste draagbare computer

Tegenwoordig zijn de alternatieven bij draagbare computers en diverse hybride modellen legio. Bij zoveel keuzemogelijkheden is het lastig om te bepalen welke modellen geschikt zijn voor verschillende gebruikers. Met deze driedelige gids willen wij u helpen bij het maken van de juiste keuzes voor de verschillende behoeften in uw organisatie

Eerst lopen we de basisvragen door die u zichzelf voor een aanschaf moet stellen. Maakt u zich geen zorgen als u in het begin geen exacte antwoorden krijgt. Verderop in de gids helpen wij op basis van het gebruik van de computer bij het vinden van de antwoorden. Ten slotte bespreken we de verschillende onderdelen en specificaties uitgebreider.

Deel 1

De basisvragen

Gebruik

Wie het huidige aanbod van zakelijke draagbare computers bekijkt, stelt al snel vast dat er computers zijn in diverse prijsklassen die op elkaar lijken als het gaat om processoren, geheugen en diskruimte. De technische specificaties verschillen niet eens zo veel, maar de prijzen wel. Tegenwoordig wordt vooral betaald voor premiumfuncties zoals lichtgewicht, mooier en robuuster materiaal en ontwerp, beter scherm, touch-functionaliteit, ranke schermranden, langere batterijlevensduur, grondigere geteste onderdelen en een langere garantietermijn van de computer.

Hoewel het noodzakelijk is om te weten hoe krachtig de computer voor een bepaald type gebruiker moet zijn, is vooral het hoe en op welke manier de computer gebruik wordt die de doorslag geeft bij keuze. Hoeveel premiumfunctionaliteit heeft de specifieke gebruiker nodig?

Budget

Uiteraard is het budget een belangrijke factor om rekening mee te houden. Hoeveel heeft u te besteden aan draagbare computers voor verschillende typen gebruikers? Wat is het belangrijkste om in te investeren en aan hun behoeften te voldoen? Loont het bijvoorbeeld om extra te betalen voor een touchscreen-functionaliteit of een lichtgewicht metalen behuizing?

Een belangrijk aspect om mee te nemen in de berekening kan zijn dat een duurdere premiumcomputer vaak een langere levensduur en dus langer meegaat en vaak betere prestaties levert. Bovendien is de garantietermijn vaak langer en zit het onderhoud bij de prijs inbegrepen.

Opslag

Een belangrijk aspect is om te kijken hoeveel opslag nodig is. Moet de gebruiker programma's installeren die veel ruimte innemen of grote bestanden lokaal op de computer opslaan? Of wordt het opgeslagen in de Cloud of op een centrale server? Bij de inschatting hoe groot de harde schijf moet zijn, moet niet worden vergeten dat het besturingssysteem waar de computer op draait en die de computer beschermt ook een deel van de opslagruimte in beslag neemt.

Uiterlijk/mobiliteit

De factor vorm is ook belangrijk bij de productkeuze voor verschillende gebruikers. Hoe mobiel moet u zijn? Een gemiddelde gebruiker heeft andere behoeften dan iemand die voortdurend reist en misschien niet eens gebruik maakt van een kantoor. Voor bepaalde gebruikers kan ook het uiterlijk belangrijk zijn en welke signalen u afgeeft aan de buitenwereld.

Naast machines met een uiterlijk en functionaliteit zoals we gewend zijn van draagbare computers, bestaan tegenwoordig verschillende soorten hybriden. Deze kunnen geschikt zijn voor verschillende soorten gebruikers die hetzelfde apparaat als laptop en als tablet gebruiken. Bij bepaalde 2-in-1-computers kan het scherm 360 graden worden omgeklapt of gedraaid en wordt de computer een tablet. Met hybriden als Microsorft Surface Pro kan het scherm worden losgekoppeld dat vervolgens als zelfstandig tablet functioneert.

Deel 2

Soorten gebruikers

Verschillende draagbare computers (of hybriden) zijn geschikt voor verschillende soorten gebruikers. De keuze van het model moet zoals gezegd zijn gebaseerd op waar het apparaat voor gebruikt wordt. Daarom is het belangrijk goed na te denken welke soorten gebruikers uw bedrijf heeft.

De normale gebruiker

Draagbare computers zijn tegenwoordig de norm in veel bedrijven. De gemiddelde computergebruiker neemt zijn laptop een aantal avonden in de week mee naar huis en gaat mogelijk een aantal keer per maand op zakenreis. De draagbare computer moet licht genoeg zijn om mee te nemen naar huis, kantoor en vergaderingen. Hij moet het één en ander aankunnen en voldoende batterijlevensduur hebben, maar de eisen zijn niet buitensporig. Als er geen Wi-Fi is en mobiel gewerkt moet worden, moet een verbinding met 4G mogelijk zijn.

Voor deze categorie gebruikers bestaat een ruime keuze aan producten. Vaak wordt gekeken naar relatief vlotte computers met een scherm tussen 12,5 en 14 inch. Hoewel de batterijlevensduur minder belangrijk is dan voor de mobiele gebruiker, blijft het belangrijk om mee te nemen in de berekening. De computer moet tijdens een werkdag wel mee kunnen naar bijvoorbeeld een vergadering.

Naar producten

De daadwerkelijke mobiele gebruiker

Voor een gebruiker die veel reist of zelfs geen vast kantoor heeft, is een ultralichte draagbare computer (of een hybride) die is aangepast voor dagelijks gebruik onderweg een vereiste.

Een lange batterijlevensduur is belangrijk, net als de mogelijkheid overal verbinding te kunnen maken met 4G. Een goede beveiligingsoplossing is ook een zeer belangrijke factor. Bijvoorbeeld een ingebouwde screenprotector, een privacyfilter, veilig kunnen inloggen en het gebruik van cloudoplossingen zodat gevoelige informatie niet lokaal hoeft te worden opgeslagen.

Afhankelijk van hoe het apparaat wordt gebruikt, is de touchscreenfunctionaliteit en/of handige mogelijkheden om het scherm voor presentaties te gebruiken, voor veel mensen prettig. Voor bepaalde mobiele gebruikers zijn 2-in-1-apparaten of andere hybriden van tablet en laptop geschikt. Op die manier hoeft u niet zowel een tablet als een computer mee te nemen.

Naar producten

De gebruiker die kracht nodig heeft

Het betreft hier gebruikers die werken met veeleisende applicaties voor bijvoorbeeld filmbewerking, grafisch ontwerp, CAD of berekeningen en die ook soms buiten kantoor willen werken. Deze gebruikers hebben draagbare werkstations nodig die hoge prestaties kunnen leveren en betrouwbaarder zijn dan een gebruikelijke laptop. Ook de verfijnde MacBook-computers van Apple kunnen geschikt zijn voor dit type gebruikers.

Een werkstation is volledig samengesteld op basis van de applicaties die erop moet draaien. Iedere component en driver is optimaal aangepast voor het leveren van stabiele en hoge prestaties. Met een draagbaar werkstation kunnen gebruikers productief en creatief zijn op welke plek dan ook. Tegelijkertijd is het verschil in gewicht en uiterlijk tussen een werkstation een een normale draagbare computer tegenwoordig minder groot dan voorheen.

Naar producten

De representatieve gebruiker

Voor een aantal gebruikers is het belangrijk de juiste indruk uit te stralen bij bijvoorbeeld gesprekken met klanten en samenwerkingspartners. Hierbij kan premiumfunctionaliteit belangrijk zijn, vooral als het belangrijk is dat de computer licht, mooi en van betrouwbaar materiaal is gemaakt. De draagbare computers van Apple lopen vaak op veel gebieden voorop, maar alle traditionele PC-fabrikanten zoals Microsoft bieden interessante producten in dit segment.

Naar producten

Deel 3

Specificaties en componenten

Bent u op zoek naar een draagbare computer of een hybride moet u besluiten nemen over een flink aantal specificaties. Voor wie niet zo technisch is onderlegd is het soms lastig te begrijpen welke processor geschikt is of hoeveel RAM-geheugen nodig is. Hieronder proberen we meer uitleg te geven over de belangrijkste componenten en de verschillende specificaties.

Processor

De processor is het "brein" van de computer en het onderdeel dat de meeste invloed heeft op de prestaties. Hoe sneller de processor hoe sneller de berekeningen gaan die nodig zijn tijdens het draaien van verschillende softwareprogramma's. Daardoor start en functioneert een programma sneller als het wordt gebruikt.

Wat is snel?

De snelheid van een processor wordt in kloksnelheid gemeten en wordt weergegeven met de eenheid gigahertz (GHz). Dat is echter niet de complete waarheid. Het resultaat van een processor wordt ook beïnvloed door het aantal kernen. Hoe meer kernen hoe beter de processor. Daarom zijn verschillende processoren op verschillende manieren opgebouwd en hebben ze verschillende functies die ook van invloed zijn op de snelheid van de processor.

Om een goed idee te krijgen hoe snel de processor is, is het van belang om te kijken naar de kloksnelheid en het aantal kernen. Aangezien de processortechniek in hoog tempo ontwikkelt, is het lastig exacte cijfers te geven wat snel of langzaam is. U kunt naar computers in verschillende prijsklassen kijken om hier een beeld van te krijgen.

Verschillende soorten processoren

Hoe processoren van elkaar verschillen en hoe ze zich onderscheiden kan aan de hand van de drie processorseries i3, i5 en i7 van Intel worden geïllustreerd. Er bestaan i5- en i3-processoren met dezelfde kloksnelheid en hetzelfde aantal kernen, maar toch zijn de prijs en de prestaties heel verschillend. Dat komt omdat een i5-processor verfijnder is dan een i3-processor en daarmee een aantal voordelen biedt.

Wordt de computer of het apparaat op een redelijk normale manier gebruikt kan de optie voor een i7-topprocessor worden weggestreept. Met een verfijnde processor gaat uw computer langer mee, omdat hij niet direct hoeft te worden vervangen als er van een programma meer wordt geëist. Let erop dat er budgetprocessoren zijn die op basis van de kloksnelheid goed lijken, maar toch niet dezelfde snelheid bieden als de verfijnde processoren.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen wordt ook het interne geheugen of het werkgeheugen genoemd en is een van de belangrijkste onderdelen van een computer. Met dit geheugen werkt de processor samen tijdens het gebruik van de computer. Afhankelijk van het gebruik van de computer kan het verschil tussen veel of weinig RAM-geheugen een groot verschil maken bij de keuze van de processor. Veel RAM-geheugen is belangrijk voor gebruikers met veeleisende programma's voor bijvoorbeeld foto- en filmbewerking, grafische vormgeving of CAD-programma's. Wie vaak veel programma's tegelijkertijd gebruikt is ook gebaat bij voldoende geheugen.

Voor laptops is 8 GB RAM-geheugen min of meer standaard. In de meeste gevallen is dat voldoende. Bij hoge eisen, het gebruik van verschillende toepassingen en het af en toe draaien van zware applicaties, luidt het advies 16 of 32 GB.

De mogelijkheid voor een upgrade

In bepaalde gevallen is het mogelijk de levensduur van een computer te verlengen door het RAM-geheugen te upgraden. U moet weten hoeveel geheugenplaatsen er zijn en hoeveel er nog vrij zijn. Meestal vindt u deze gegevens in de productspecificaties.

Opslag

Voor draagbare computers, tablets en hybriden worden tegenwoordig zogenaamde SSD-kaarten (SSD staat voor Solid State Drive) voor opslag gebruikt. In tegenstelling tot traditionele harde schijven zijn er geen fysieke schijf of losse onderdelen aanwezig maar wordt een vergelijkbare techniek zoals met een USB-stick en geheugenkaart gebruikt. Daardoor is het opslaggeheugen compacter, sneller, stiller en minder kwetsbaar. Dit betekent dat de computer sneller opstart en sneller werkt.

Hoeveel is er nodig?

Hoeveel opslagruimte nodig is voor een draagbare computer (of hybride) is afhankelijk van het gebruik en de inrichting van het bedrijfssysteem. Als de opslag van bestanden en het draaien van programma's in private of publieke clouds gebeurt is er minder opslagcapaciteit nodig dan bij het gebruik van lokale gegevens en programma's.

Bij de bepaling hoeveel geheugen een gebruiker nodig heeft, moet rekening worden gehouden met het feit dat het besturingssysteem ook flink wat ruimte in beslag neemt - de installatie van Windows vraagt 40-50 GB. Installeert u ook nog een Microsoft Office-pakket neemt dat nog eens 10 GB in beslag. Bovendien kan er op de harde schijf een verborgen partitie zitten met kopieën van systeembestanden voor herstelmogelijkheden. Het is dus niet voldoende om alleen te kijken naar de bestanden van de gebruiker zelf.

Grafische kaart

Bij de keuze van een model wordt vooral gekeken naar de processor en de geheugencapaciteit. Voor bepaalde toepassingsgebieden is echter ook de grafische kaart belangrijk. Bij bedrijven zijn dat meestal gespecialiseerde gebruikers die zich bezighouden met onder meer grafische vormgeving, CAD en filmbewerking. De twee aspecten die hier worden bekeken is voldoende kracht voor de grafische processor en voldoende geheugen voor de grafische kaart.

Aansluitingen

Bij draagbare computers en hybriden wil men bij voorkeur zo min mogelijk aansluitingen om ze zo licht, dun en klein mogelijk te houden. Aangezien SSD-kaarten minder plaats innemen dan hun voorgangers, de optische schijf met pensioen is en de vormfactoren bovendien nog compacter zijn dan voorheen is het aantrekkelijker om poorten en kaartsleuven weg te laten om de computer nog dunner te maken. Met de doorbraak voor de universele USB-C-techniek is het bovendien steeds gebruikelijker om poorten en kaartlezers die ingebouwd waren in de computer te verplaatsen naar een dockingstation of een dongel.

Ondanks de USB-C-techniek bestaan er echter nog voldoende producten en randapparatuur die via de oudere USB-techniek aangesloten moeten worden. Een muis of een toetsenbord heeft de transmissiesnelheden die USB-C biedt niet nodig. Bij gebruik van een camera op het werk kan het echter goed zijn om een ingebouwde kaartlezer te hebben zodat foto's altijd eenvoudig overgezet kunnen worden.

Wat is onderweg nodig?

Hoe ziet uw werkplek eruit en welke aansluitmogelijkheden, USB-poorten enz. zijn er nodig als u onderweg aan het werk bent - of bijvoorbeeld vanuit huis werkt. Welke poorten heeft de gebruiker echt nodig op de computer? Hoewel draadloos aansluiten meestal mogelijk is, is een Ethernetpoort handig als u bijvoorbeeld op een hotelkamer zonder wifi terechtkomt. Ook een uitgang voor beeldschermen die aan de computer worden gekoppeld kan belangrijk zijn. Hierbij is HDMI een gebruikelijke standaard, maar er bestaan ook andere varianten.

In verband met de snelle ontwikkelingen en het feit dat USB-C steeds meer wordt gebruikt, worden de problemen met poorten en plek voor kaarten steeds minder. Bijna alles is alles op te lossen met verschillende adapters en dongels.

4G of geen 4G?

Nog een vraag die beantwoord moet worden is of de gebruiker verbinding moet kunnen maken met internet via het mobiele 4G-netwerk. Het advies luidt om onveilige, open wifi-netwerken met een risico op aanvallen te vermijden. Draagbare computers zijn verkrijgbaar met een ingebouwde simkaart of met een plek voor een simkaart, maar de mogelijkheid om te verbinden met een mobiel netwerk kan ook met een extern apparaat worden opgelost. Met een goed mobiele telefoonabonnement kunt u ook verbinding maken met internet via een USB-poort of via Bluetooth.

Batterijlevensduur

Een factor die een groot verschil kan maken tussen premium- en budgetproducten is de batterijlevensduur. Het is daarom belangrijk om te bepalen hoe lang de gebruiker de computer nodig heeft als hij of zij onderweg is. Gaat het slechts om kortere periodes in bijvoorbeeld de vergaderruimte van kantoor, is 3-4 uur met een budgetcomputer voldoende. Maar wilt u hele dag zonder oplader werken, moet u naar verfijnde modellen kijken met een batterijlevensduur van 8-9 uur. De batterijlevensduur kan ook door de grootte van het scherm worden beïnvloed. Hoe lang de batterij daadwerkelijk werkt is natuurlijk ook afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

Scherm

Kijkt u specifiek naar het scherm is het eerste waar u aan moet denken of de gebruiker de computer met een extern scherm verbindt en hoe vaak het ingebouwde scherm gebruikt gaat worden. Veel modellen zijn ook als touch screen verkrijgbaar. Dit kan voor sommige gebruikers geschikt zijn tijdens bijvoorbeeld vergaderingen.

Mobiliteit versus comfort

De schermgrootte is van negatieve invloed op het gewicht en de batterijlevensduur, maar tegelijkertijd kan de gebruiker die veel op zijn laptop werkt en zonder extra scherm werkt een iets groter ingebouwd scherm prettiger vinden. Bij premiummodellen is vaak de rand rond het scherm op zich smaller en daardoor is het scherm binnen de gegeven vormfactor maximaal. Het werken op een kleinere premiumcomputer kan daarom hetzelfde lijken als werken op een grotere budgetcomputer. In de praktijk ligt de grootte bij bedrijfscomputers tussen de 12 en 15 inch.

Wat de techniek achter het scherm betreft zal degene die belang heeft bij een goede kleurweergave en het goed kunnen bekijken van de afbeelding vanuit een bepaalde invalshoek investeren in en IPS-scherm. Dat geldt bijvoorbeeld voor creatieve gebruikers zoals art directors of fotografen. Voor gebruik buiten is bovendien lichtsterkte een belangrijke factor. Goedkopere computers hebben vaak slechtere TN-schermen. Om te voorkomen dat een buitenstaander uw scherm ziet bestaan er draagbare computers met een scherm met een ingebouwd privacyfilter zodat alleen degene die recht voor het scherm zit het scherm duidelijk kan zien.

Schermresolutie afgestemd op uw behoefte

Nog een belangrijk aspect van het scherm is natuurlijk welke resolutie de gebruiker nodig heeft. Resolutie is de hoeveelheid pixels die helpen bij de totstandkoming van een beeld dat op het scherm wordt getoond. Hoe meer pixels in de breedte en de lengte, hoe scherper het beeld en hoe meer op het scherm kan worden afgebeeld. Dat betekent aan de andere kant dat de tekst minder wordt. Tegenwoordig is Full HD (1920 x 1080 pixels) min of meer standaard geworden bij de meeste bedrijfscomputers, hoewel ook nog steeds modellen met een lagere resolutie verkrijgbaar zijn.

Full HD is vaak voldoende voor de meeste gebruikers, maar laptops met een hogere resolutie kunnen beter zijn voor gebruikers die bijvoorbeeld werken met foto-/filmbewerking of grafische vormgeving. De persoon die werkt met een grote Excel-blad wil misschien ook veel inhoud op het scherm zien. In dit segment kunt u bijvoorbeeld denken aan de MacBook van Apple met het zogenaamde Retina-scherm (2304 x 1440, 2560 x 1600 respectievelijk 2880 x 1800 afhankelijk van de grootte). Er bestaan ook andere laptops met schermen die QHD aankunnen (2560 x 1440), QHD+ (3200 x 1800) of 4K Ultra HD (3840 x 2560 respectievelijk 3840 x 2160).

Naar schermen

Vormfactor

De basisuitvoering voor een laptop met een scherm dat wordt uitgeklapt boven een toetsenbord ziet er sinds de lancering van de eerste draagbare computers min of meer hetzelfde uit. De huidige laptops zijn echter veel dunner en lichter dan voorheen, ook in de lagere prijsklassen. Premiumproducten onderscheiden zich tegenwoordig slechts marginaal op dikte en grootte, maar meer op gewicht, kwaliteit van het materiaal en componenten en extra functionaliteiten.

Naast de bekende standaard vormfactoren bestaan er tegenwoordig verschillende soorten hybriden op het vlak van de draagbare computer en de tablet. Fabrikanten bieden 2-in-1-modellen aan waarbij hetzelfde apparaat als traditionele laptop en als tablet functioneert omdat het scherm een touchpad is en gedraaid kan worden zodat het zonder toetsenbord gebruikt kan worden. Er bestaan ook hybriden zoals Microsoft Surface Pro waarbij het scherm losgekoppeld kan worden van het toetsenbord en vervolgens als losse tablet kan worden gebruikt. Een hydride oplossing functioneert bijvoorbeeld goed voor gebruikers die veel reizen, het apparaat als tablet en als draagbare computer willen gebruiken en geen twee aparte apparaten mee willen nemen.

Besturingssysteem

Voor zakelijke gebruikers bestaat er (vooralsnog) de keuze uit twee besturingssystemen, namelijk Microsoft Windows en Apple macOS. Windows wordt het meest gebruikt in de zakelijke wereld, maar Mac wordt veel gebruik in o.a. de grafische wereld en andere creatieve sectoren. Bedrijven zetten vaak in op een van de twee besturingssystemen voor hun cliëntomgeving. Wordt al in een Windows-omgeving gewerkt, is het waarschijnlijk het beste om bij een nieuwe aanschaf ook voor Windows te kiezen, omdat anders de hele omgeving moet worden aangepast.

Terwijl Microsoft hun besturingssysteem aan veel verschillende PC-fabrikanten levert, levert Apple zowel hardware als een besturingssysteem. Tegenwoordig heeft Microsoft ook zijn eigen hardware met de Surface-serie met hybriden en laptops. Zowel de producten van MacBook als Surface zitten in het tussen- en premiumsegment en zijn daarom vooral geschikt voor gebruikers met specifieke behoeften en eisen. Laptops met Windows als besturingssysteem zijn verder in alle verschillende segmenten en prijsklassen beschikbaar. Opgemerkt dient te worden dat Apple tot nu toe nog geen touchscreen-functionaliteit in zijn laptops heeft.

MAC / PC's

26 september 2019

Tags