Infrastructuur

“Oude IT-systemen zijn een enorm probleem”

Op zoek naar een langer houdbare IT-strategie? Dan moet je paradoxaal genoeg ingaan tegen je eigen instinct – en inzetten op systemen die minder lang meegaan.

IT en een lange levensduur gaan niet altijd hand in hand. Het klinkt misschien als een win-winsituatie om de levensduur te maximaliseren van een systeem waarin je veel geïnvesteerd hebt. Je bespaart niet alleen geld op kostbare regelmatige upgrades, je vertrouwt ook op techniek die je kent en die altijd werkt.

Maar dat je nog een paar extra jaren – of decennia – gebruik uit bijgewerkte systemen weet te persen, doe je op eigen risico.

Het oude systeem verdwijnt nooit

Erik Timan is expert op het gebied van toegepaste digitalisering bij het onderzoeksinstituut RISE. Hij ziet dat IT-systemen die eigenlijk vervangen zouden moeten worden, vaak nog twee keer zo lang mogen doorploeteren omdat de eigenaars vinden dat ze er zo veel in hebben geïnvesteerd.

“Het is een enorm probleem dat oude IT-systemen zo lang blijven bestaan, vooral in de publieke sector. Bij de aanschaf van nieuwe systemen, wordt vaak gedacht ‘we hebben al een systeem dat misschien niet goed is, maar dat we kunnen aanpassen’ – het gevolg is dat het oude nooit verdwijnt.”

Erik TimanErik Timan, expert op het gebied van toegepaste digitalisering bij het onderzoeksinstituut RISE.

Zorg voor een duidelijke tijdshorizon

Ook Christer Dahlström, Senior Solution Architect bij Dustin, waarschuwt voor het creëren van een inefficiënte lappendeken aan technologieën.

“Dat dingen verouderen valt niet te vermijden, maar deze systemen worden vaak opgelapt en kunnen klantspecifieke aanpassingen hebben. Daardoor zijn deze systemen duur om te onderhouden en moeilijk flexibel te maken. Bovendien vragen ze unieke competenties.”

Christer DahlströmChrister Dahlström, Senior Solution Architect bij Dustin.

Wanneer het tijd wordt om nieuwe systemen te kopen, benadrukt Erik Timan het belang van een duidelijke tijdshorizon.

“Het is veel te gemakkelijk om nieuwe dingen te kopen. Als het lang moet meegaan, moet je het kunnen uitbreiden. Als jullie het vijf jaar nodig hebben, moet je misschien afzien van specifieke aanpassingen en het gewoon uitvoeren. Speel met de parameters voordat je een beslissing neemt.”

“Wat een horrorscenario!”

Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist bij Dustin, vindt dat je hoog spel speelt als je deze vragen niet serieus neemt – met je eigen gegevens als inzet.

“Bij traditionele en vaak grote organisaties worden oude legacy-systemen te lang bewaard en lijkt het onmogelijk om ervanaf te komen. Het ergste verhaal dat ik gehoord heb, ging over een oud OS/2-programma dat gevirtualiseerd moest worden op VirtualPC, wat vervolgens gevirtualiseerd moest worden op VmWare. Wat een horrorscenario. Geen beveiliging, geen ondersteuningsovereenkomst en waarschijnlijk een ongelofelijk belangrijk onderdeel voor de organisatie.

Mathias TörnbladMathias Törnblad, Customer Technology Evangelist bij Dustin.

Alsof je je partner te weinig aandacht geeft

Mathias Törnblom zegt dat je in zo’n situatie wakker moet worden en moet inzien dat je al lang een nieuwe toepassing had moeten bouwen – ook al zou dat duur geweest zijn.

“Als je geen overzicht hebt van je toepassingen en aan welke risico’s je wordt blootgesteld, dan zal de schade, wanneer het noodlot eenmaal toeslaat, rampzalig zijn. Het in stand houden van oude systemen zonder ze te onderhouden is een beetje alsof je je partner te weinig aandacht geeft. Probeer dat eens en zie wat het resultaat is – als je durft.”

Tekst: Alfred Holmgren

11 februari 2021

Tags