Inspiratie

Software op vier wielen

Dat de auto’s van tegenwoordig minder slecht zijn voor het klimaat en veiliger dan ooit, is eerder te danken aan software dan aan de mechanica. Maar we hebben alleen nog maar het begin gezien van de toekomst van verbonden voertuigen.

Op een avond toen de ondernemer Alan Puccinelli onderweg was naar een etentje stopte zijn Tesla plotseling midden op de zesbaans snelweg. Er verscheen een waarschuwingsbericht op het scherm: “Vehicle May Not Restart: Service required”. En daarmee bleef de auto stilstaan, midden in het verkeer, totdat deze met piepende – nog steeds muurvaste – banden werd weggesleept.

Het probleem? De software van de Tesla was geprogrammeerd om automatisch de wielen te vergrendelen en alle functies uit te schakelen in het geval van problemen met de accu – in plaats van de auto bijvoorbeeld in zijn vrij te zetten zodat deze handmatig verplaatst zou kunnen worden. “Het plezier van een leven in de absolute technologische voorhoede,” constateerde Alan Puccinelli sarcastisch in een tweet.

Het incident, dat vorig jaar internationale aandacht kreeg, is een herinnering aan de omvang waarin de auto’s van tegenwoordig zijn verworden tot rijdende (of niet) clusters van processors en computerprogramma’s. Het is software die de moderne auto’s van nu helpt om de CO2-uitstoot te beperken (als ze niet volledige elektrisch zijn) en die zorgt voor meer veiligheid en comfort (zoals steeds geavanceerdere infotainmentsystemen).

Auto’s worden virtueel getest

En het is ook software die de auto’s van de toekomst vormgeeft. Kijk alleen maar eens naar de Vision EQXX: een voertuig dat eruitziet alsof het zo uit een futuristische game is komen rollen in plaats van uit een fabriek in Stuttgart. En dat is precies hoe het zit. De nieuwe conceptcar van Mercedes, met een bereik van maar liefst 1000 kilometer, is voor een groot deel virtueel gemaakt, door vier op afstand werkende teams in Duitsland, India, Groot-Brittannië en de VS. Er werden geen fysieke prototypes geproduceerd, ze werden gemaakt en getest in VR-werelden. Voordat de wielen van de auto fysiek asfalt hadden aangeraakt, was al 300.000 kilometer afgelegd op gesimuleerd wegdek.

Mercedes zelf vindt de Vision EQXX, met een verbruik van minder dan 10 kWh per 100 km, “de nieuwe maatstaf voor efficiëntie en duurzaamheid”. Het uitgebreide virtuele testen heeft onder andere geresulteerd in verminderde luchtweerstand, dankzij de radicaal aerodynamische vormgeving van het chassis. Bovendien loopt de energie-efficiëntie op tot 95 procent, vergelijk dat eens met de ruim 30 procent die een goed ontworpen verbrandingsmotor kan bereiken. De flinke accu wordt opgeladen door zonnepanelen in het dak.

Dit alles is niet alleen een virtueel stukje grootspraak, maar een uitgebreid buffet van nieuwe technologieën die kunnen worden gebruikt voor het normale aanbod elektrische auto’s van Mercedes. Een voorproefje van een nabije toekomst en zeker geen sciencefiction.

Picture of car

Net als bij alle software co-existeert het allemaal in een digitale kringloop.

Verbonden auto’s zijn veiliger

Maar wat misschien het opmerkelijkst van dit allemaal is, is dat het misschien niet meer zo opmerkelijk is. Het tijdperk ligt ver achter ons dat auto’s volledig gebouwd werden op mechanica. Tegenwoordig gaat het om software op vier wielen, of ‘software-defined vehicles’ in vakjargon. (Het is geen toeval dat de productie van nieuwe auto’s, met alle processors die daarvoor nodig zijn, hard getroffen is door het huidige tekort aan halfgeleiders.)

En net als bij alle software co-existeert het allemaal in een digitale kringloop. Deels worden moderne auto’s steeds meer geïntegreerd in het bestaande aanbod apps en andere digitale oplossingen. Deels kunnen ze steeds beter met elkaar communiceren.

Dat is een positieve ontwikkeling vanuit veiligheidsoogpunt, aangezien verbonden, door software aangedreven auto’s op elektronisch instinctief vlak aanrijdingen beter kunnen voorkomen dan mensen. Maar ook voor het onderhoud: hoe slimmer een auto wordt, hoe meer informatie die aan een monteur kan geven – of problemen kan signaleren voordat ze optreden. Voor bedrijven met een volledige vloot aan voertuigen wordt het ook gemakkelijker om een overzicht te krijgen van bijvoorbeeld energieverbruik en benodigd onderhoud, en om dit op afstand te regelen.

Auto’s en steden in een digitaal ecosysteem

En toch is dit nog maar het begin. 5G is nog niet volledig doorgebroken – een paradigmeverschuiving die het tempo op de informatiesnelweg zal opschroeven waardoor nog geavanceerdere berekeningen kunnen worden uitgewisseld tussen auto’s onderling en datacenters verder weg. De zelfrijdende auto staat nog in de kinderschoenen. En het is nog wachten op de toekomst waarin auto’s dieper worden geïntegreerd in de ‘smart city’s’ die zich ontwikkelen, waar alle technologie deel uitmaakt van hetzelfde enorme, steeds bijgewerkte ecosysteem, en in harmonie op elkaar reageren om problemen te voorkomen zoals verkeersopstoppingen, veiligheidsrisico’s en energieverspilling.

Een toekomst waarin we eindelijk kunnen spreken van “het plezier van een leven in de absolute technologische voorhoede” zonder een spoor van sarcasme...

Een voertuig dat eruitziet alsof het zo uit een futuristische game is komen rollen in plaats van uit een fabriek in Stuttgart.

Vind je dit artikel leuk?

Het komt uit onze krant Solutions. Hier kun je de volledige krant in de browser lezen.

Lees Solutions Magazine

Tekst: Alfred Holmgren

7 juni 2022

Tags