Infrastructuur

Software versus hardware: een machtswisseling

In het begin van het computertijdperk zorgde de software dat de hardware kon leveren. Tegenwoordig is het andersom. Innovatie en ontwikkeling spelen zich voor een groot deel af op het softwarevlak en de hardware komt steeds meer op de achtergrond. Dit is de macrotrend die van invloed is op je belangrijkste strategische besluiten.

“Software is eating the world”, schreef risico-investeerder en ondernemer Marc Andreseen in 2011 in een klassiek artikel in The Wall Street Journal. Hij bedoelde dat steeds meer branches door software gedreven worden en worden geleverd als digitale diensten. Vrijwel alle bedrijven zullen softwarebedrijven moeten worden. Je kunt haast niet anders dan zeggen dat de ontwikkeling hem gelijk heeft gegeven. Zelfs industriële bedrijven zoals GE en ABB hebben het tegenwoordig steeds meer over zichzelf als softwarebedrijven.

“Een digitale markt is een winner takes it all-markt”

Deze ontwikkeling gebeurt uiteraard niet alleen op het vlak van bedrijfsmodellen, maar is nauw verweven met de technische ontwikkeling. Daar gaan we van een wereld waar hardware centraal staat naar één waar software centraal staat. Het is tegelijkertijd een wereld waar de concurrentie vereist dat je als bedrijf meegaat in deze ontwikkeling.

“Een digitale markt is een winner takes it all-markt. Je kunt immers altijd beschikken over de beste dienst. Is er een reden om een concurrent van Spotify te kiezen?” zegt Erik Timan, expert op het vlak van toegepaste digitalisering bij het onderzoeksinstituut RISE.

Erik werkt samen met bedrijven aan het maken van prototypes. Vaak binnen de industrie. Met behulp van data, AI en IoT-diensten helpt hij bedrijven om duurzaam effectiever te worden en nieuwe diensten te vinden.

“We kijken bijvoorbeeld veel naar voorspellend onderhoud. Met onder andere sensorgegevens kunnen we voorspellen wanneer dingen kapotgaan en de effectiviteit omlaaggaat. Hier bestaan veel waarden met een financieel en duurzaam effect over de volledige waardeketens. Daarna wordt het ook gemakkelijker om naar nieuwe bedrijfsmodellen te kijken.”

Zo komt het dat Ericsson zoveel van het weer weet

In 1985 besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak Digidyne v. Data General dat het onwettig is voor bedrijven om software strikt aan de eigen hardware te binden. In hetzelfde decennium begon de openbronbeweging met het GNU Project van Richard Stallman voorop. Software moest voor iedereen toegankelijk zijn.

In 1985 was Ericsson in de eindfase van de ontwikkeling van zijn eerste moderne mobiele telefoon. Tegenwoordig, 35 jaar later, werkt Sahar Tahvili als Senior data scientist op de nieuwe afdeling GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator). Er werken 300 nieuwe systeemingenieurs en computerwetenschappers die AI-diensten ontwikkelen voor intern gebruik bij Ericsson, maar ook om aan andere bedrijven te verkopen.

“Ericsson had de IT-infrastructuur. Alles was aanwezig, behalve de competentie. Computerkracht en hardware zijn het gemakkelijkste stuk. Een groot aantal datapunten vereist daarentegen moderne software die gegevens kan hanteren van veel verschillende bronnen.”

Sahar ontwikkelt AI-oplossingen die zo ver in de toekomst liggen dat niemand ze al nodig heeft. Ze werkt ook met een AI-model dat meer van het weer weet dan meteorologische instituten en dat nu ook kan worden gebruikt voor de analyse en bestrijding van COVID-19. Het fundament hiervoor zijn onder andere de basisstations van Ericsson voor mobiele telefonie. De fysieke producten van het bedrijf zijn een infrastructuur geworden voor software en nieuwe zaken.

Wie wil bouwen met vastgelijmde lego?

Michael Rasmussen is Advanced Managed Service Sales Specialist bij Dustin:

“Wij werken vrijwel uitsluitend met zogenaamde software defined solutions. Deze oplossingen zijn onafhankelijk van de producent die de hardware heeft gemaakt, zodat je niet aan één leverancier gebonden bent. Dat vinden wij belangrijk en ik denk dat er verder nog veel meer bedrijven zijn die dat ook vinden.”

Je zou kunnen zeggen dat software de hardware verandert in legoblokjes waar je vrij mee kunt bouwen in plaats van dat ze vastgelijmd zijn in bepaalde kleuren en vormen. Want wie wil er nou met zulke lego bouwen? In elk geval niet de mensen die samen de nieuwe metro van Oslo aanleggen. Michael vertelt hoe Dustin een gemeenschappelijk bestandssysteem geleverd heeft voor dit enorme project met ontzettend veel spelers met verschillende behoeften.

“Een groot aantal leveranciers van wegen, ventilatie, elektriciteit enzovoort moeten steeds onderling bestanden en gegevens kunnen delen. Wereldwijd, veilig en in de juiste versie. En alles moet worden verzameld in een gemeenschappelijke database en bestandssysteem.”

“Momenteel gebeurt heel veel op dit vlak. De hele wereld is bezig met advies en overnames.”

Het zijn gewoon dit soort oplossingen die nodig zijn om te floreren in een wereld waarin software alles opeet.

Erik TimanErik Timan, expert op het vlak van toegepaste digitalisering bij het onderzoeksinstituut RISE.Sahar TahviliSahar Tahvili, Senior data scientist op de nieuwe afdeling GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator).

Tekst: Robert Långström
Foto: Unsplash

11 februari 2021