Werkplek

Zo digitaliseer je een ziekenhuis

De gezondheidszorg draagt onze samenleving. Dat is tegenwoordig extra duidelijk. Daarom moeten onze helden in de zorg tijdens het werk worden geholpen door de IT.

“Niemand houdt van slimme meisjes.” Dat kreeg Florence Nightingale te horen toen ze verpleegkundige wilde worden.

Na de Krimoorlog van 1854 klonk het anders. Daar was Florence erin geslaagd om een stugge, inefficiënte en bureaucratische gezondheidszorgorganisatie te veranderen. Het lukte haar om het sterftecijfer in het militair hospitaal omlaag te krijgen van 42 naar 2 procent (!). Zo werd ze een van de grondleggers voor de moderne verpleegkunde.

Tegenwoordig zouden we eerder zeggen dat iedereen van slimme oplossingen houdt. Het probleem is alleen dat we niet altijd weten hoe we die voor elkaar krijgen. De gezondheidszorg is nu net zo belangrijk als in 1854 en iedereen die er werkt zijn alledaagse helden. Dat heeft de coronapandemie alleen maar duidelijker gemaakt. Daarom is IT binnen de gezondheidszorg ook belangrijk. Zorgverleners moeten zich op hun kerntaak kunnen richten.

Ze hadden moeite personeel vast te houden

“Hun gok was dat het aan het slechte salaris lag,” zegt Rikard Kindlund.

Rikard is klantverantwoordelijke bij het wereldwijde IT-bedrijf VMware dat leeft van het digitaliseren van werkplekken. In Scandinavië werken ze veel samen met Dustin. Hij heeft het over de zorgregio Väst in Zweden, waar ze problemen hadden om het personeel vast te houden.

Het waren het er te veel en het kostte te veel tijd. Je moest een heleboel formulieren invullen. Het duurde vier minuten om in de computer te komen, vervolgens 90 seconden om bij elk patiëntsysteem te komen.

“Dat lijkt weinig, maar doe dat keer 10 patiënten per dag. Dat geeft stress.”

“Een beetje aha-erlebnis”

Rikard en zijn collega’s hielpen om het probleem op te lossen. Het patiëntsysteem kreeg single sign-on, één keer aanmelden voor alle systemen. De zorgverleners konden op welke computer dan ook inloggen met hun pas. De benodigde tijd ging terug van 90 naar 8 seconden.

“Voor de werknemers was het een beetje een aha-erlebnis. Een ziekenhuis is niet zo mobiel, maar binnen het gebouw is het erg mobiel. Uiteraard waren er ook andere redenen voor de problemen, maar die met de IT vormden een groot deel ervan.”

“Na invoering van de verandering bespaarde de regio elke dag 1,5 jaar aan werktijd (!). Dat is alsof ze 2000 personen in dienst zouden hebben genomen. Het is mogelijk om de waarde van IT voor de medewerkers te verhogen op een eenvoudige en radicale manier.”

Het digitale aspect moet je beter maken in je werk

Thomas Samuelsson is consultant en partner bij Work & People Analytics, WPA. Zij analyseren en verbeteren werkplekken. Hij denkt dat werkplekken vaak een interne of externe focus hebben. Ziekenhuizen hebben een interne focus. Structuren, processen en hoe de medewerkers hun werk op de beste manier kunnen doen zijn erg belangrijke factoren. Een werkplek met externe focus werkt meer met gebieden als openheid, innovatie en groepsdynamiek.

“Wanneer je weet welk type organisatie je bent of wilt zijn (met interne of externe focus), moet je kijken naar welke digitale hulpmiddelen je nodig hebt voor jouw focus. Medewerkers van bijvoorbeeld een ziekenhuis hebben digitale ondersteuning nodig die ze erg goed maken in wat ze doen. Hulpmiddelen die ze ondersteunen bij hun taken, waar ze zich ook bevinden. Het gaat vaak om hulpmiddelen die processen gemakkelijker maken,” zegt Thomas.

Minuten in plaats van weken

Dustin heeft het Noorse staatsbedrijf Helse Nord geholpen om zijn IT-infrastructuur te moderniseren voor zowel interne processen als externe openheid. Helse Nord heeft elf ziekenhuizen met in totaal 19.000 medewerkers. Naast een nieuwe schaalbare infrastructuur die de IT-afdeling IKT in staat stelt om functies binnen minuten bij te werken in plaats van weken, heeft het bedrijf mogelijkheden toegevoegd zoals Internet of Things.

“We hebben al hartmonitoren die hun gegevens in realtime versturen naar onze digitale infrastructuur, en patiënten kunnen hun dossier vanuit het ziekenhuisbed inzien via hun mobiel,” zegt Vegard Jørgensen, Senior Advisor bij Helse Nord IKT.

In Noorwegen gaat binnenkort een grote generatie zorgverleners met pensioen. Nieuwe digitale hulpmiddelen zijn daarom extra belangrijk.

“Als we de dingen zouden blijven doen zoals eerste, zouden we ontzettend veel zorgverleners in dienst moeten nemen. Dat zou moeilijk zijn. Het is van cruciaal belang dat de techniek ons in de toekomst helpt.”

Tekst: Robert Långström

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags