Zo kies je het scherm dat bij je past

Een goede monitor is essentieel als je prettig achter je computer wilt zitten. De afgelopen jaren zijn er diverse nieuwe producten op de markt gekomen, waardoor je werk op een computerscherm leuker en comfortabeler is geworden.

Het eerste waar je aan moet denken als je op zoek bent naar nieuwe schermen voor jezelf of je bedrijf, is hoe ze worden gebruikt. Zo kun je namelijk bepalen welk type scherm je moet hebben. Björn Rönnlund, Nordic Product Manager bij Dustin, deelt schermen op in drie segmenten: algemene schermen, gaming-schermen en schermen voor grafisch ontwerpers..

Schermen voor grafisch ontwerpers kun je zo instellen dat de weergave van de kleur op het scherm overeenkomt met het uiteindelijke gedrukte resultaat. Voor gaming-schermen is het belangrijk dat ze een hoge verversingssnelheid hebben en allround schermen zijn grofweg alle monitoren die niet in een van de andere categorieën vallen.

"Ik wil overigens ook even de led-schermen noemen; schermen voor conferentieruimten en openbare ruimten. Vaak kopen mensen dan een gewone tv, maar die zijn vaak niet aangepast aan gebruiksomgeving. Led-schermen gaan lang mee, raken niet snel beschadigd, zijn stabieler en geven beeld zodra ze een signaal ontvangen. Je hoeft dus niet meer naar een afstandsbediening te zoeken," aldus Björn Rönnlund.

Veel nieuws op het gebied van monitoren

OAls je de afgelopen jaren geen monitor hebt gekocht, zul je zien dat er inmiddels veel is veranderd. Producenten van computers en mobiele telefoons verbeteren hun technologie en we zien steeds meer nieuwe functies, standaarden en stijlen voor schermen ontstaan.

"In de afgelopen jaren hebben we usb-c, 4K, 5K en zelfs 6K-resolutie, gebogen schermen, en ultrawide schermen gekregen, om maar even iets te noemen," zegt Björn Rönnlund.

Met name usb-c is enorm belangrijk als je op zoek bent naar een toekomstbestendig scherm, ook omdat het in je dagelijks werk heel handig is:

"Dankzij USB-C kun je nu nog makkelijker je computer aansluiten op een ander scherm of randapparatuur. Je hebt geen docks of andere kabels nodig, en er zit slechts één USB-C-kabel tussen de computer en je monitor. Foto's, geluid, stroom en gegevensoverdracht zijn geen enkel probleem als je externe accessoires zoals harde schijven, een toetsenbord en een muis op de monitor hebt aangesloten," aldus Björn Rönnlund.

Als je nog niet wilt overstappen op USB-C en/of je geen computer met een USB-C-poort hebt, zijn er andere aansluitingsmogelijkheden. Voor de beste beeldkwaliteit, de hoogste verversingssnelheid en toekomstbestendigheid kies je voor een scherm met DisplayPort. Een andere goede optie is HDMI, maar oude standaarden zoals DVI en VGA horen nu echt in het museum thuis.

Eén breed scherm in plaats van twee kleinere

De afgelopen jaren zagen we vaak twee schermen naast elkaar om het bureaublad uit te breiden en meer vensters tegelijk open te kunnen hebben. Tegenwoordig hebben we echter 'ultrawide'. Dit zijn monitoren met een grotere beeldverhouding dan de klassieke 16:9-monitoren (widescreen).

"In plaats van twee 24"-schermen te gebruiken en twee randen tussen de schermen te zien, vind ik het handiger om een 34" ultrawide scherm te gebruiken. Zo heb je hetzelfde schermoppervlak, maar dan zonder de randen," aldus Björn Rönnlund.

Gebogen schermen of 'curved' zoals ze in het Engels worden genoemd, werden nooit een succes als tv, maar bij ultrawide schermen is curved echt een voordeel," vindt Björn Rönnlund:

"Omdat je veel dichter op een scherm zit dan op een tv, voel je je echt omgeven door zo'n gebogen scherm. Bovendien is je kijkhoek een stuk beter," zegt hij.

Hij werkt zelf dagelijks met een 49" ultrawide scherm en wil nooit meer terug naar een kleiner scherm.

"In het begin leek 49" een beetje overdreven, maar toen ik er eenmaal aan gewend was, vond ik het fantastisch en nu wil ik nooit meer iets anders. Maar 34" is ook een prima formaat, met genoeg ruimte voor mensen die meerdere vensters en programma's tegelijk open hebben.

Als je geen groot budget of weinig ruimte op je bureau hebt, betekent de investering in een grote ultrawide monitor de overstap van Full HD (1920x1080) naar QHD (2560x1440). Dit betekent dat je meerdere vensters tegelijk open kunt hebben, zonder dat het rommelig wordt, en als je bijvoorbeeld met Excel werkt, kun je veel meer cellen zien. Als je optimaal wilt profiteren van de resolutie, adviseert Björn Rönnlund om een QHD-scherm van 27" of meer te kiezen.

Bekijk al onze schermen:

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022