Duurzaamheid

Zo zorg je voor meer kennis van klimaatbewuste IT in je bedrijf

IT heeft invloed op het klimaat, maar daar weten we bij onze bedrijven maar weinig over. Dat we circulairder kunnen worden voor slechts zo’n 100 euro extra per computer. “Ik geloof in werken met kleine stapjes, opvolgen en iedereen betrekken,” zegt Eva Listi, CIO bij Systembolaget.

“Het is meer dan alleen iemand aannemen met de juiste denkwijze, het is erg belangrijk om deze vraagstukken in de cultuur te integreren om zo een brede beweging te creëren,” zegt Eva Listi, CIO bij Systembolaget.

Cathrine Barth

Scandinavië het hoogste materiaalverbruik heeft per hoofd van de bevolking als het gaat om elektronica en IT.

Cathrine Barth, adviseur op het gebied van circulaire economie.

In onze huidige samenleving is het vanzelfsprekend dat bedrijven duurzaam proberen te werken. Er worden steeds meer experts aangenomen voor dit soort vraagstukken, maar IT blijft achter. Dat is niet zo vreemd – de meesten richten zich op duurzaamheid bij de activiteiten van het bedrijf.

Maar het is een feit dat IT ook een belangrijk gebied is waar niet in de laatste plaats de productie van hardware, zoals computers en mobiele telefoons een grote impact op het klimaat heeft. Je kunt niet duurzamer worden als je IT daar niet aan bijdraagt.

Er moet echter worden gebroken met oude tradities om een circulaire IT-denkwijze te krijgen.

“Hardware wordt vaak in drie jaar afgeschreven, daarna kan iedereen een nieuwe mobiele telefoon en een nieuwe computer krijgen zonder dat naar de behoefte wordt gekeken. Het is ook buitengewoon duur om techniek te repareren. Dat zorgt er alles bij elkaar voor dat Scandinavië het hoogste materiaalverbruik heeft per hoofd van de bevolking als het gaat om elektronica en IT,” zegt Cathrine Barth die werkt als strategisch adviseur voor Noorse bedrijven op het gebied van circulaire economie en ze is een van de initiatiefnemers van Nordic Circular Hotspot.

Cathrine Barth

Scandinavië het hoogste materiaalverbruik heeft per hoofd van de bevolking als het gaat om elektronica en IT.

Cathrine Barth, adviseur op het gebied van circulaire economie.
Sofia Nygård

Je de duurzaamheidsinzet eigenlijk vrij eenvoudig kunt maken.

Sofia Nygård, IT-manager bij technische hogeschool Chalmers.
Sofia Nygård

Je de duurzaamheidsinzet eigenlijk vrij eenvoudig kunt maken.

Sofia Nygård, IT-manager bij technische hogeschool Chalmers.

Betere computers leveren uiteindelijk meer op

Op de technische hogeschool Chalmers in Gotenburg houden ze er sinds een paar jaar een circulaire denkwijze op na als het gaat om IT-apparatuur.

“Het gaat erom dat je de duurzaamheidsinzet eigenlijk vrij eenvoudig kunt maken. Het is immers het allerbeste om niets te kopen en als je wel iets koopt, is het de bedoeling dat het zo lang mogelijk gebruikt wordt,” zegt IT-manager Sofia Nygård.

Dat heeft er onder andere toe geleid dat Chalmers het computerpark heeft gestandaardiseerd. Alles wat wordt ingekocht heeft behoorlijk hoge specificaties. Daardoor kan de apparatuur langer worden gebruikt en krijgt Chalmers meer betaald wanneer ze apparatuur uiteindelijk doorverkopen voor hergebruik.

Er werd begonnen op de IT-afdeling en vervolgens uitgebreid

Sofia Nygård vertelt dat ze gewoon dingen zijn gaan uitproberen. Er werd begonnen op de IT-afdeling om later uit te breiden naar de hele hogeschool.

“We hebben zelf niet zo veel tijd besteed aan kennis opdoen. Ik denk dat het belangrijker is om vragen te durven stellen dan om experts binnen te halen,” zegt ze.

Bij Chalmers zijn ze niet op noemenswaardige weerstand gestuit – eerder andersom.

“Als je bij een bedrijf werkt waar winst moet worden gemaakt, kan het moeilijker zijn om te pleiten voor een duurdere computer met betere prestaties. Maar wat je kunt zeggen, is dat die computer langer mee zal gaan, voor minder problemen zal zorgen en dat onze gebruikers beter kunnen werken met meer tevredenheid. Als je naar het volledige plaatje kijkt, zou het me niets verbazen dat je die extra honderd euro uiteindelijk terugverdient.”

Eva Listi

Ik kies klimaatbewust en biologisch.

Eva Listi, CIO van dit staatsbedrijf.

“Kies niet voor de goedkoopste oplossing”

Het Zweedse Systembolaget werkt ook actief met duurzaamheid en circulariteit binnen de IT. Toen ze onlangs van kassasysteem veranderden, zorgden ze bijvoorbeeld dat de software zo werd ingesteld dat bonnetjes niet automatisch worden afgedrukt.

“Tijdens het eerste jaar bespaarden we 20 miljoen meter papier, 4,5 ton! We hebben ook gezorgd dat de oude kassa’s konden worden hergebruikt,” zegt Eva Listi, CIO van dit staatsbedrijf.

Ze denkt dat je zorgt voor klimaatbewuste vaardigheden door een cultuur binnen het bedrijf op te bouwen.

“Ik geloof in samenwerking, werken met kleine stapjes, meten, opvolgen en iedereen betrekken. Dat zorgt voor een beweging waarbij we de hele tijd in deze termen denken en niet alleen voor de goedkoopste oplossing op de korte termijn kiezen. Ongeveer zoals wanneer je boodschappen doet, ik kies klimaatbewust en biologisch, ook al kost dat wat meer.”

Eva Listi

Ik kies klimaatbewust en biologisch.

Eva Listi, CIO van dit staatsbedrijf.

Tekst: Linus Brännström

Laatst bijgewerkt: 1 juli 2022

Tags